ВР цього тижня може позбавити агентство права виявляти фіктивні витрати партій – НАЗК

Читать на русском
НАЗК може на цьому тижні втратити можливість виявляти фіктивні витрати політичних партій, якщо Рада ухвалить закон.
Рубрика

Верховна рада цього тижня може позбавити НАЗК права виявляти фіктивні витрати політичних партій. Це зробить неможливою боротьбу з впливом олігархів на владу.

Про це Національне агентство із запобігання корупції повідомило на своїй сторінці у Facebook.

Законопроєкт №5253 та альтернативний йому №5253-1 комітет Ради розгляне 16 червня. В агентстві заявляють про ризики, що комітет порекомендує Раді ухвалити законопроєкт за основу і в цілому, тобто за одне засідання.

Таке голосування може відбутися завтра, 17 червня.

НАЗК розглядає законопроєкт як відповідь на результати своєї діяльності. Адже за останній рік через виявлені у звітах порушення агентство призупинило державне фінансування трьох парламентських партій.

Зарплати антикорупціонерів: скільки у травні заробили глави НАБУ, НАЗК та САПНайвища зарплата в травні була в Артема Ситника – директор НАБУ заробив 282 тисячі гривень.

«У разі ухвалення законопроєкту в перевірках звітів партій не буде жодного сенсу. Фактично ми просто «перекладатимемо папери», бачитимемо порушення, але не зможемо їх навіть зафіксувати. Цим законопроєктом депутати фактично збільшать вплив олігархів на партії, у той час, як це йде врозріз із їхніми передвиборчими програмами, програмою президента та діяльністю уряду», – пояснює голова НАЗК.

Як ухвалення законопроєкту допоможе олігархам

У НАЗК пояснили, що мета перевірки звітів партій та фінансування їхньої діяльності – зменшення впливу олігархів на державне управління.

«Фінансові звіти політичних партій є відкритою інформацією, а НАЗК здійснює їхню перевірку та виявляє порушення. Завдяки цьому вдається запобігти незаконному фінансуванню партій», – додали в агентстві.

Завдяки державному фінансуванню політичних партій у довгостроковій перспективі партії мають можливість не бути залежними від багатих внескодавців, таких як олігархи.

Якщо законопроєкт №5253 ухвалять, олігархи зможуть продовжувати фінансувати політичні партії, але водночас партії ще й отримуватимуть державне фінансування.

Раніше НАЗК вже попереджало, що законопроєкт №5253 покликаний заборонити йому виявляти фіктивні фінансові операції партій та надані за заниженими або завищеними цінами послуги.

Зараз на цій підставі НАЗК зокрема призупиняє державне фінансування партій.

Нагадаємо, ми детально розбирали суперечку довкола законопроєкту №5253 та чому він посварив депутатів фракції «Голос».

Раніше, парламентарії суттєво збільшили бюджет НАЗК на 2021 рік, порівняно з попередніми роками. Скільки грошей упродовж останніх років виділяють на правоохоронні та антикорупційні органи України, дивіться на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: