За брехню у деклараціях повернули тюремне ув'язнення

Читать на русском
Рада ухвалила в другому читанні законопроект №4651 про відновлення позбавлення волі за брехню в деклараціях.
фото з відкритих джерел

Верховна рада схвалила у другому читанні законопроєкт №4651 президента Володимира Зеленського про відновлення позбавлення волі за брехню в деклараціях. Закон ухвалили з деякими правками.

Документ на засіданні в четвер, 3 червня, підтримали 307 нардепів.

Брехня у деклараціях: експерт пояснив, чому новий законопроєкт не буде виходом із кризиЕксперт вважає, що новий законопроєкт, у якому зменшена відповідальність за внесення неправдивих відомостей у декларацію не розв'яже загальної проблеми, бо робота НАЗК залишається заблокованою.

Закон вносить зміни до статті 366-2 Кримінального кодексу.

Це означає, що для депутатів, державних службовців і представників органів місцевого самоврядування передбачено обмеження волі на строк до двох років і штраф від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо зазначені особи не внесли в свої декларації активи і нерухомість на суму від 500 до двох тисяч прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Якщо вартість незадекларованого перевищить дві тисячі прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то депутату, держслужбовцю або представнику органів місцевого самоврядування загрожує два роки позбавлення волі або штраф від чотирьох 4 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У документі зазначається, що особа, яка вчинила ці кримінальні правопорушення, не може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

Ухвалення законопроєкту прокоментував глава «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

За його словами, прийнявши закон з правками, Рада «фактично знищила систему електронного декларування».

«Депутати проголосували поправку Ігоря Фріса №50 («Слуга народу»), яка робить неможливим покарання за брехню щодо майна родичів (навіть, якщо декларант знає про майно!). Більш того, тепер зазначати майно, яким користується чи володіє член сім’ї тепер треба лише коли сам член сім’ї надав таку інформацію декларанту. Раніше декларант мав вказати усю відому йому інформацію, а щодо іншого - вказати, що член сім’ї відмовився надати дані», - звернув увагу Шабунін у своєму Telegram.

Глава ЦПК висловив надію, що президент Володимир Зеленський ветує закон у такій редакції.

Нагадаємо, президентський законопроєкт про позбавлення волі за брехню в деклараціях Рада ухвалила за основу 15 квітня цього року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: