Чорногорія просить в ЄС допомоги, щоб повернути кредит Китаю

Читать на русском
Чорногорія веде консультації з Єврокомісією та готується до масштабної приватизації заради того, щоб повернути Китаю кредит, залучений у 2014 році.
Фото з відкритих джерел

Чорногорія веде консультації з Єврокомісією та готується до масштабної приватизації заради того, щоб повернути Китаю кредит, залучений у 2014 році.

Про це повідомляє Reuters.

«У 2014 році Чорногорія запозичила у Китаю 944 млн доларів для фінансування 41-кілометрової ділянки автошляху до кордону із Сербією. Автошлях мав бути побудований до 2019 року, однак через пандемії завершення проекту було перенесено на осінь нинішнього року», – йдеться в повідомленні.

Автошлях мав стати частиною великої транспортної магістралі довжиною 163 км, проте Сербія не поспішає із аналогічними роботами на своїй території. Через це угоду з Китаєм називають «дорогою в нікуди».

Цей кредит може стати проблемою для здобуття Чорногорією членства у ЄС – країна-кандидат має дотримуватися жорсткої фінансової дисципліни. Тому новий чорногорський уряд обговорює з Єврокомісією різні шляхи вирішення цієї проблеми.

«Наразі, Єврокомісія чекає пропозицій від Німецького кредитного банку реконструкції, Французького агентства розвитку, а також італійського державного кредитора CDP – ці державні установи можуть надати фінансову допомогу Чорногорії», – додають у повідомленні.

Нагадаємо, лідери Європейського Союзу оголосили Китай системним суперником, партнером у глобальних питаннях, і конкурентом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: