США і ЄС планують відновлення розслідування джерела появи коронавірусу – Bloomberg

Читать на русском
Рішення про відновлення розслідування прийнято на тлі досить суперечливих висновків про джерело походження коронавірусу
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Сполучені Штати Америки та Європейський союз налаштовані на відновлення розслідування походження COVID-19. Планується спільна заява з цього питання на саміті 15 червня.

Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на документ, який воно отримало у своє розпорядження.

У документі наголошується, що рішення про відновлення розслідування прийнято на тлі досить суперечливих висновків про джерело походження коронавірусу. США та ЄС планують вимагати на саміті «прозорого, науково обґрунтованого розслідування», яке має бути проведено під керівництвом експертів.

Власне джерело агентства розповіло журналістам, що Вашингтон першим звернувся до Брюсселя за допомогою в розслідуванні щодо коронавірусу. Сторони вирішили працювати над з'ясуванням походження COVID-19 спільно.

Також наголошується, що ця заява є попередньою і до саміту її можуть змінити, оскільки в Білому домі поки що ніяк не прокоментували документ.

Раніше Національна лабораторія уряду США прийшла до висновку, що гіпотеза про витік коронавірусу з китайської лабораторії в Ухані правдоподібна і заслуговує подальшого розслідування.

Спецслужби США розглядають два ймовірних сценарії: вірус виник в результаті аварії в лабораторії або виник в результаті контакту людини з інфікованою твариною, але вони не прийшли до висновку, сказав Байден.

Згідно з джерелами в уряді США, троє дослідників з китайського Інституту вірусології Уханя захворіли на коронавірус в листопаді 2019 року і навіть зверталися за допомогою в лікарню.

Водночас 30 березня експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я оприлюднили звіт про свої пошуки походження коронавірусу. Цей звіт не задовольнив США і ще 13 країн, оскільки в ньому нічого не говориться про роль Китаю у виникненні вірусу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: