Вакцина від коронавірусу Johnson & Johnson: що відомо про американський препарат

Читать на русском
Вакцина від коронавірусу американської компанії Johnson & Johnson – ефективність, побічні ефекти, кількість доз.
Reuters

В Україні з 24 лютого триває вакцинація від коронавірусу. Поки що у нас є індійська вакцина CoviShield (аналог AstraZeneca), південнокорейська AstraZeneca, AstraZeneca, яку виготовили в Італії, китайська CoronaVac, а також Pfizer. «Слово і діло» пропонує подивитися, що відомо про американську вакцину Johnson & Johnson, яка ще не зареєстрована в Україні.

Принцип дії вакцини Johnson & Johnson

Вакцина Janssen, яку розробила американська компанія Johnson & Johnson, має векторний принцип дії. В організм людини потрапляє ослаблений вірус, його завдання – доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет. Схожий принцип дії у вакцини AstraZeneca.

У препарату Johnson & Johnson є кілька переваг порівняно з іншими вакцинами. По-перше, для завершення вакцинації людині потрібна лише одна доза. По-друге, вакцину можна зберігати в звичайному холодильнику, вона не вимагає особливих умов. Крім того, цей препарат значно дешевше за своїх «конкурентів» – одна доза коштує близько 10 доларів.

Повний захист вакциною, відзначимо, буде забезпечений не раніше, ніж через два тижні після ін'єкції.

Наскільки ефективний американський препарат

Дослідження виробника показали, що ефективність вакцини становить 66%. Також препарат з ймовірністю 85% захищає від тяжкої форми захворювання на коронавірус.

Крім того, вакцина ефективна проти нових штамів коронавірусу, зокрема, британського і південноафриканського.

Які можливі побічні ефекти після вакцинації

Серед найпоширеніших побічних ефектів після вакцинації Johnson & Johnson:

  • біль або набряк руки в місці ін'єкції;

  • головний біль, біль у тілі, втома і жар.

Побічні ефекти рідше виникають у літніх людей. Зазвичай, вони починаються протягом перших трьох днів після вакцинації (найчастіше – на наступний день) і тривають протягом одного-двох днів після виникнення.

Навесні 2021-го було зафіксовано кілька випадків утворення тромбів у людей, прищеплених Johnson & Johnson. На деякий час використання вакцини в США та Європі призупинили.

Які можливі побічні ефекти від COVID-вакцинПобічні ефекти вакцин від коронавірусу Covishield, Pfizer, AstraZeneca і Moderna – на інфографіці.

Європейське агентство з лікарських засобів провело перевірку зв'язку між вакцинацією і утворенням тромбів. В результаті в EMA заявили, що зв'язок вакцини Johnson & Johnson з рідкісними випадками тромбозу існує. Але при цьому користь від препарату перевищує ризики після його використання.

Свою перевірку провело також Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США. Американський регулятор заявив, що причиною появи тромбів після вакцинації Johnson & Johnson може бути рідкісна імунна відповідь, що призводить до активації тромбоцитів. Але такі випадки трапляються нечасто, і переваги препарату переважують ризики.

Використання американської вакцини рекомендували продовжити, але деякі країни відмовилися від неї.

В яких країнах схвалена вакцина Johnson & Johnson

12 березня Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила вакцину від компанії Johnson & Johnson для екстреного застосування. Декількома днями раніше це зробили відповідні органи Євросоюзу і США.

Натепер вакцина схвалена в 44 країнах, зокрема, в США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Естонії, Португалії, Швеції, Швейцарії, Південній Африці, Бразилії.

Однак після повідомлень про те, що вакцина може викликати тромбоз, низка країн припинили використання препарату Johnson & Johnson – це Данія, Норвегія, Литва, Швеція.

Чи буде в Україні американська вакцина

В Україні препарат компанії Johnson & Johnson ще не зареєстрований. Поки що завезли лише 500 доз цієї вакцини, але вона призначена для щеплення працівників приватної компанії, яка замовила, оплатила і організувала доставку.

За результатами розмови Володимира Зеленського і Джо Байдена стало відомо, що США мають намір передати Україні 900 тисяч доз вакцини від коронавірусу. Очевидно, мова йде про препарат Johnson & Johnson.

Нагадаємо, раніше ми докладно писали про такі вакцини: китайську CoronaVac, Pfizer/BioNTech та AstraZeneca.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: