Стефанчук розповів про «запобіжники від сепаратизму», закладені в закон про референдуми

Читать на русском
У Законі про місцеві референдуми передбачено ряд обмежень, щоб не зробити волевиявлення народу інструментом сепаратистів
Руслан СтефанчукВідкрите джерело

У проєкті закону про місцеві референдуми враховано низку заходів безпеки та закладено відповідні запобіжники.

Про це розповів перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі телеканалу «Україна 24».

У яких країнах проводили референдуми в 2014-2021 рокахУ Росії в 2020 році проводили референдум щодо поправок до конституції. У Шотландії в 2014 році відбувся референдум про незалежність.

«Розробляючи законопроєкт Про місцеві референдуми, ми чітко розуміли всі загрози, які можуть виникнути при прийнятті цього законопроєкту. Ми вклали кілька основних запобіжників. Перше - ми позначили, що місцевий референдум може проводитися тільки на рівні адміністративно-територіальної одиниці, не включаючи райони та області, щоб не створювати сепаратистських відділень. Друге - ми поставили заборону на питання, які можуть впливати на територіальну цілісність і суверенітет. І третє - положення, передбачені в цьому законі про проведення місцевого референдуму на тимчасово окупованих територіях, відклали саме для них на момент повернення їх в Україну як державу», - розповів Стефанчук.

За його словами, депутати згодні й на прийняття інших захисних заходів у законопроєкті. А сам документ, швидше за все, буде прийнятий восени.

«Вважаю, що осінь оптимальна дата, для нас не важлива швидкість, а важлива якість законопроєкту», - додав він.

Нагадаємо, що 19 травня 2021 року законопроєкт про місцевий референдум внесли до Верховної Ради. Він зареєстрований під №5512 на сайті парламенту.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: