Юля хоче камбек. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Поки політизована громадськість, живенько перелаюючись, з підвищеним інтересом стежить за розвитком гостросюжетного серіалу «Як гартувалася мразь», в якому просто відсутні позитивні герої, з поля публічної уваги якось вислизнула героїня колишніх захоплюючих історій. А дарма. Юлія Тимошенко вживає активних заходів, щоб повернути собі звання лідера української опозиції.

Для цього мати «Батьківщини» готується використовувати інструмент, який зовсім недавно зробили доступним «слуги народу»: в січні Верховна рада ухвалила, а в квітні Зеленський підписав закон про всеукраїнський референдум. Ініціатори усілякого стимулювання народовладдя вже демонстрували, що не дуже розуміють, що з цією затією робити. Всенародне опитування «від Зеленського», яке поєднали з місцевими виборами в жовтні минулого року, було вершиною або, якщо завгодно, дном непристойності і незамаскованою імітацією. А ось досвідчена Юлія Володимирівна швидко збагнула, як цією штукою користуватися.

Відразу після голосування в парламенті за закон про референдум Тимошенко оголосила про намір поставити українцям свої п'ять питань. Зеленський, нагадаю, нібито цікавився громадською думкою теж по п'яти позиціях: довічне ув'язнення за тяжкі корупційні злочини, вільна економічна зона в Донецькій і Луганській областях, скорочення числа народних депутатів до трьохсот, щось невиразне про Будапештський меморандум і легалізація марихуани в медичних цілях . Що цікаво, чинний президент і колишня глава уряду збіглися в інтересі до останнього питання, про легкі наркотики, а інші чотири у неї свої: зрозуміло, про заборону на продаж землі і об'єктів стратегічного значення, про легалізацію грального бізнесу і про постачання газу вітчизняного видобутку населенню і бюджетній сфері. Очевидно, як і у «слуг», питання про марихуану призначене виключно для залучення молоді, якій всі інші теми не близькі.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла провести всенародний референдум з приводу продажу земліСказано 13 квітня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

Правда, передаючи документи на реєстрацію ініціативної групи, яка далі займеться збором необхідних підписів для проведення референдуму, «Батьківщина» зосередилася на своєму конику, на скасуванні продажу землі.

Надію прихильникам Тимошенко дають результати соціологічних опитувань, які нібито вказують, що більшість громадян не підтримує запровадження ринку землі. З іншого боку, не сказати, що це питання сильно зачіпає українців. У квітні Соціологічна група «Рейтинг» провела дослідження, і тільки 46% відповіли, що в курсі проблеми, 22% про неї взагалі не чули, а 32% – чули щось десь якось. І хоча серед тих, хто визначився, 64% не підтримують продаж землі, спробуй їх приведи на дільниці для голосування.

Сама процедура організації референдуму досить клопітно. Якщо Центрвиборчком дасть дозвіл на початок збору підписів ініціативною групою, їй належить зібрати три мільйони автографів виборців за 90 днів. Це дуже непросте завдання, якщо не малювати неіснуючі. Якщо його вдасться виконати, і підписи пройдуть перевірку, найбільш болісний момент, як уже говорилося, забезпечення явки. У референдумі, щоб він відбувся, повинні взяти участь не менше половини зареєстрованих виборців. На місцеві вибори, нагадаю, прийшло 36,88%. Крім того, рішення буде вважатися прийнятим лише в разі, якщо за нього віддадуть голоси більше 50% участників референдуму. При цьому влада обов'язково включиться з контрпропагандою. Загалом, від Тимошенко потрібно диво.

Але їй тільки на диво і сподіватися. Старі політики з їх порядком денним мало чіпляють і навіть дратують виборців, які, в свою чергу, сподіваються на неймовірне: на появу, нарешті, чорт би їх побрав, нових політиків з новою повісткою. У певному сенсі для «Батьківщини» і її керівниці – це остання битва, програш якої буде означати остаточну втрату шансів вивернути з узбіччя української політики на магістраль. Юля постарається. Саме заради цього пішла навіть на те, щоб повернути до лав фракції Антона Яценко, на якому ніде клеймо ставити, але корисного в організації будь-яких справ, що вимагають специфічного впливу і тіньових витрат. Коли йдеш ва-банк, до чого це чистоплюйство.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: