«Суд у смартфоні»: закон Зеленського ухвалили у другому читанні

Читать на русском
Верховна рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроєкт, який впроваджує електронний документообіг у кримінальному процесі.
фото з відкритих джерел

Верховна рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроєкт №5246, який впроваджує електронний документообіг у кримінальному процесі. Закон уже отримав негласну назву «суд в смартфоні».

За документ на сьогоднішньому засіданні Ради проголосували 276 парламентаріїв.

Нові послуги у «Дії»: які документи українці можуть оформити через смартфонЯкі послуги в електронному режимі нині доступні для кожного українця і що планують запровадити у додатку Дія найближчим часом, читайте в матеріалі Слово і діло.

Законопроєкт авторства президента Володимира Зеленського розглядався як невідкладний. Відзначимо, до другого читання було подано 34 поправки, однак профільний комітет ВР вирішив всі їх відхилити. Проєкт закону залишився в редакції першого читання.

Законопроєкт пропонує зрівняти правовий статус паперових і електронних документів у кримінальному процесі, щоб зменшити бюрократизацію. У законі прописано створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів у кримінальних процесах.

Системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження. Це має значно полегшити взаємодію суду, сторони обвинувачення і сторони захисту.

Всі матеріали досудового розслідування, які в цій системі, зможуть передаватися в електронній формі, на таких же правах, як і в паперовій формі. Підписання та узгодження документів буде доступно за рахунок електронного підпису.

Нагадаємо, цей законопроєкт ВР ухвалила у першому читанні 27 квітня.

Раніше Зеленський пообіцяв провести масштабну судову реформу у 2021 році.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: