Нові послуги у «Дії»: які документи українці можуть оформити через смартфон

Читать на русском
Які послуги в електронному режимі нині доступні для кожного українця і що планують запровадити у додатку Дія найближчим часом, читайте в матеріалі Слово і діло.
Цифрові документи у ДіїЗастосунок Дія

У додатку «Дія» з'явилася низка нових послуг, які дають змогу за допомогою смартфона скористатися державними послугами або оформити документи. Які сервіси в електронному режимі нині доступні для кожного українця і що планують запровадити найближчим часом, читайте в матеріалі «Слово і діло».

На форумі «Україна 30. Цифровізація» президент України Володимир Зеленський заявив, що з 24 серпня українці зможуть користуватися державними послугами без паперових документів. Мінцифри своєю чергою презентувало нові можливості цифрових послуг.

Які нові послуги доступні в «Дії»

Зміна місця реєстрації онлайн ‒ це експериментальний проєкт, тому наразі доступний не у всіх регіонах країни. Щоб змінити місце проживання потрібна ID-картка, заповнена заява та онлайн-підтвердження власника житла. Послуга вже доступна для жителів Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу і Маріуполя. За рік послугу обіцяють масштабувати на всю Україну.

Наразі у Верховній раді зареєстрували законопроєкт щодо прописки онлайн, після його ухвалення змінити місце реєстрації зможуть власники ID-карток та паспортів у формі книжечки.

Автоматична реєстрація ФОП без участі дежрегулятора. Заявка на відкриття ФОП одразу надходить у реєстр фізосіб-підприємців. У міністерстві обіцяють, що заповнення заяви займатиме до 15 хвилин, а її обробка — декілька секунд.

Онлайн також можна сплатити податки та подати декларації. Як пояснює міністр Михайло Федоров, у «Дії» можна задекларувати доходи, сплатити єдиний податок і ЄСВ, переглянути декларації та розрахунки за минулі періоди. Також мають надходити сповіщення про граничні дати подання декларацій і сплати податків.

Крім того, процес подання декларацій спростили: замість двох сторінок та понад 30 полів (потрібно знати, де правильно заповнювати) тепер достатньо відповісти лише на чотири запитання та внести суму доходу для розрахунку єдиного податку.

Дія. Підпис — електронний підпис у смартфоні. Ним можна користуватися, коли ви отримуєте державні послуги, підписуєте документи або ж виконуєте онлайн-платежі у банках.

NFC-авторизація — власники ID-картки зможуть авторизуватися у додатку, приклавши картку до смартфона. За 30 секунд у додаток підтягнуться всі документи та згенерується електронний підпис.

Статичний QR-код ‒ за його допомогою можна поділитися документами онлайн, замість того, щоб ксерити копії документів. Людина сканує QR-код та дає згоду на шеринг документів. Важливо, що компанія не зможе вимагати від клієнта додаткові копії документів і надлишкові копії даних. Також у «Дії» можна побачити історію шерингів: коли, скільки разів і з ким ділилися цифровими копіями документів.

Відтепер онлайн можна замінити водійське посвідчення. Для тих, у кого є водійське посвідчення, щогодини «Дія» оновлюватиме розділ «Штрафи», виписані патрульними. За 5 днів до закінчення терміну оплати «Дія» нагадає про несплачений штраф.

Крім того, у «Дії» можна отримати нові будівельні послуги:

  • для класу наслідків СС2/СС3 ‒ електронний дозвіл на виконання будівельних робіт та електронний сертифікат про прийняття в експлуатацію;
  • автоматична реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт для об’єктів класу наслідків СС1;
  • онлайн-видавання будівельного паспорта забудови земельної ділянки.

Також тепер українці можуть створювати е-петиції, переглядати та підтримувати електронні петиції на порталі ВзаємоДія або в застосунку «Дія». Це перший етап запровадження електронної демократії в Україні.

Подання заяви на** отримання пільгової іпотеки для ВПО**. Доступний кредит на житло переселенцям, які постраждали через російську агресію в Криму та на сході України видаватимуть терміном на 20 років під 3% річних. Заяву можна подати на порталі за 10 хвилин.

Сплата адмінзбору онлайн, для цього необхідно навести камеру в «Дії» на QR-код біля реєстратора. Квитанція буде сформована автоматично. Наразі послуга доступна в Одесі, Хмельницькому та Рівному.

Реєстрація операторів потужностей ринку тепер повністю автоматизована. Потужності ринку — це будь-яке обладнання для виробництва, зберігання або транспортування харчових продуктів ‒ від бджільництва, кав’ярні або МАФу з морозивом до вантажівок-холодильників та торговельних мереж супермаркетів.

Які послуги уже доступні в «Дії»

Натепер у додатку доступні 53 послуги, серед яких найпопулярніші це е-паспорт, водійське посвідчення, податковий номер громадянина, довідка переселенця, свідоцтво про народження та ще низка документів.

Крім того, Верховна рада підтримала законопроєкт, за яким електронні паспорти матимуть таку ж юридичну силу, що й паперові.

«Ми перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, що їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової держави. Це інноваційний крок не лише для нашої країни, а й для всього світу», ‒ прокоментував ухвалення закону очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Нагадаємо, Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної ради як невідкладний проєкт закону, що дасть змогу запровадити електронну систему взаємодії між учасниками кримінального процесу. У разі ухвалення законопроєкту правовий статус паперових та електронних документів у кримінальному процесі буде однаковим.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: