Справу сина екснардепа Березкіна восени передадуть до суду

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування стороні захисту.
Максим Березкін

Спеціалізована антикорупційна прокуратура у вересні скерує до суду кримінальне провадження за підозрою сина колишнього народного депутата Станіслава Березкіна Максима, дочки Вікторії та ще десятьох осіб у причетності до заволодіння кредитом Ощадбанку.

25 травня Вищий антикорупційний суд обмежив сторону захисту до 31 серпня в ознайомленні з розслідуванням НАБУ, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ стверджував, що сторона захисту зволікає з процедурою ознайомлення з матеріалами слідства у справі. Він вказав, що за 17 місяців жоден підозрюваний або їх захисник не завершив ознайомлення із матеріалами досудового розслідування. Детектив стверджує, що деякі із підозрюваних та захисників взагалі не ознайомлюються із матеріалами. Тому він просив обмежити строк до 30 червня.

Вивчивши клопотання, суддя обмежив строк лише до 31 серпня.

Як відомо, САП закрила дві справи стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю. За версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, Березкін вніс 15 млн грн застави. В результаті чого на нього поклали низку обов'язків. У грудні суд продовжив їх дію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: