Апеляція у справі Стерненка: активіста виправдали за однією зі статей і дали рік умовно

Читать на русском
Одеський апеляційний суд 31 травня оголосив рішення за скаргою на вирок Сергію Стерненку і Руслану Демчуку у справі про викрадення людини, розбої та зберігання зброї.
фото Громадське

Одеський апеляційний суд 31 травня оголосив рішення за скаргою на вирок Сергію Стерненку і Руслану Демчуку у справі про викрадення людини, розбої та зберігання зброї.

Трансляцію вело hromadske.ua в YouTube.

За що засуджено Стерненка: позиція суду та захистуВирок активісту Стерненку спричинив резонас у суспільстві та експерному середовищі. Ми розбиралися, яку позицію займали всі сторони процесу.

Згідно з рішенням суду, Стерненка і Демчука визнали невинними у кримінальному провадженні, яке було відкрито за статтею розбій (ст. 187 ККУ).

Судді Одеського апеляційного суду вважають, що вина Стерненка та Демчука у розбійному нападі на потерпілого Щербича недоведена. На їх думку, суд першої інстанції дійшов необґрунтованого висновку про їхню винуватість.

Колегія додала, що Щербич змінював свої покази щодо обставин злочину і плутався в обставинах. Це змушує суд сумнівається в достовірності показів.

Сторона обвинувачення (прокурори) не довела наявність у Щербича взагалі будь-якого майна. Зокрема, сам потерпілий про це не повідомляв під час повідомлення про злочин.

Водночас, судді вважають, що Стерненко і Демчук винні у викраденні потерпілого Щербича (ст. 146 ККУ). На їх думку, у Стерненка і Демчука був умисел на це, оскільки вони вимагали скласти Щербича мандат депутата через свої політичні переконання.

Доказом викрадення Щербича Стерненком та Демчуком є трафіки по мобільних телефонах. Зокрема, Демчук нібито дзвонив потерпілому в селі Фонтанка під Одесою, хоча сам обвинувачений це заперечував.

Також судді визнали неналежним висновок експерта про те, що вилучений у Стерненка стартовий пістолет з патронами до нього є вогнепальним пістолетом з боєприпасами.

Колегія вважає, що цей пістолет є стартовим, а не вогнепальним. Водночас судді вважають, що Стерненко винний у незаконному зберіганні патрону калібру 5,45 мм (ст. 263 ККУ).

Таким чином, Стерненка визнали винним за зберігання одного патрону і призначили йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки, замінивши на один рік умовно (випробувальний термін).

За статтею про викрадення людини Стерненка звільнили від покарання у зв'язку з закінченням строків притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, у лютому суд засудив одеського активіста Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі.

Активіст подав апеляцію.

У березні Одеський апеляційний суд відпустив Стерненка під цілодобовий домашній арешт. З 16 квітня суд почав розглядати апеляцію на вирок. 14 травня суд відмовив Сергію Стерненку і Руслану Демчуку у зміні запобіжного заходу, залишивши під цілодобовим домашнім арештом.

Вчора під Офісом президента у Києві відбулася акція на підтримку Стерненка.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: