НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з РФ і Білорусі до жовтня

Читать на русском
Україна відмовилася від імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до 1 жовтня 2021 року. Рішення ухвалила НКРЕКП 26 травня.
фото з відкритих джерел

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, відмовилася від імпорту електроенергії з Росії та Білорусі на чотири місяці – до 1 жовтня.

Відповідний проєкт постанови НКРЕКП затвердила у середу, 26 травня.

У які країни та скільки Україна експортувала електроенергії з 2011 рокуУкраїна постійно експортувала електроенергію до Угорщини і Словаччини, з перервами – в Польщу, Румунію, Білорусь і Молдову.

«Обмежити доступну пропускну здатність для імпорту електричної енергії в Україні, буде пропонуватися на місячних і добових аукціонах, в частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Росія і Білорусь, - ред.), до 0 МВт», - йдеться в проєкті постанови НКРЕКП, який раніше був опублікований на сайті відомства.

Термін дії постанови - з дня ухвалення і до 1 жовтня 2021 року.

Ухвалення рішення прокоментував голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, передає Інтерфакс-Україна. За його словами, заборонити імпорт вимагало Міненерго.

«Ми приймаємо це рішення з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка, який звернувся до нас з таким проханням. При цьому ми згадуємо і наш досвід, і цю зиму, і згадуємо про баланс інтересів, тому що ми також думаємо і про споживачів, і про те, що теоретично припинення імпорту як ринкового механізму може призводити і до зловживань і маніпуляцій на ринку», - сказав Тарасюк.

При цьому він не виключив, що НКРЕКП, швидше за все, продовжить обмеження і після 1 жовтня.

«Цілком можливо, що ми продовжимо заборону після 1 жовтня. Сьогодні ми готові це зробити до 1 жовтня», - зазначив Тарасюк.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Рада дозволила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. У квітні 2020-го його обмежували через карантин і відновили у лютому 2021 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: