Ресторанний бізнес у цифрах: скільки закладів харчування у Києві та світових столицях

Читать на русском

Весняний локдаун в Україні призвів до закриття 14% ресторанів у Києві, Львові та Одесі. А обіг тих закладів, що працюють, упав на 12% ‒ такі дані оприлюднив сервіс відкритих даних Opendatabot. Зараз ресторанний бізнес намагається вийти з кризи та відновити потік клієнтів, але далеко не кожному вдається зробити це в короткі терміни. Аналітики «Слово і діло» зібрали дані, скільки закладів харчування станом на 2020 рік було у Києві та інших світових столицях.

Скільки закладів харчування станом на 2020 рік було у Києві та інших світових столицях, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Ресторанний бізнес у цифрах: скільки закладів харчування у Києві та світових столицяхСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У Києві офіційно зареєстровано 2,9 млн осіб, втім електронний перепис населення свідчить, що цей показник уже становить 3,7 млн осіб. Однак, якщо брати до уваги офіційну статистику, то на 100 тис. населення у Києві припадає 80 закладів харчування.

Загалом у столиці, станом на 2020 рік, було 2 387 кав’ярень, ресторанів, пабів та барів. Найвищим цей показник є у Великій Британії ‒ 20 835 закладів харчування на понад 8,9 млн лондонців.

А от якщо брати до уваги співвідношення кількості закладів до загальної чисельності населення, то фаворитом стає Відень. Там на 100 тис. населення є 518 закладів харчування. На другій сходинці перебуває Прага ‒ 6 680 закладів на понад 1,3 млн осіб, а на третій ‒ Берлін. 15 977 закладів на 3,6 млн населення.

Динаміка розвитку ресторанного бізнесу в Україні

У 2003 році на 48 млн населення припадало 18 354 заклади громадського харчування. До 2006 року цей показник значно зріс і уже становив 26 760 закладів, але в подальшому цей показник пішов на спад і більше не повертався до такої позначки:

  • 2007 рік ‒ 23 684;
  • 2008 рік ‒ 24 946;
  • 2009 рік ‒ 24 031;
  • 2010 рік ‒ 23 369;
  • 2011 рік ‒ 22 918;
  • 2012 рік ‒ 21 619;
  • 2013 рік ‒ 20 578.

Значний обвал статистики стався після анексії українського Криму Росією та окупації нею частини Луганської та Донецької областей.

У 2014 році в Україні було зареєстровано 17 511 закладів громадського харчування, через рік цей показник впав до 17 059, ще через рік ‒ до 16 661.

2017 рік відзначився певним відновленням ресторанного бізнесу ‒ статистика свідчить про 17 116 закладів харчування, у наступному році цей показник збільшився на 650. За рік до пандемії підприємці відкрили ще близько тисячі закладів, але у 2020 році цей показник зупинився на рівні 14 786.

Нагадаємо, у березні Верховна рада підтримала законопроєкт про виплату допомоги бізнесу в регіонах, які потрапили до «червоної» зони карантину. За даними Міністерства економічного розвитку, уряд спрямував для допомоги 175 тисячам ФОПів і найманим працівникам 1,4 мільярда обіцяних гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: