Тільки третя частина українців зуміє оплатити комуналку взимку – експерт

Читать на русском
У разі підвищення ціни на опалення на 30-50%, тільки 30% споживачів зможуть оплачувати цю послугу
Ілюстративне фотоslovoidilo.ua

Система українських теплокомуненерго під загрозою колапсу - підвищення тарифів на опалення ще на 30-50% призведе до більшого зростання неплатежів за комунальні послуги.

Про це розповів Олег Попенко, голова Союзу споживачів комунальних послуг у коментарі UBR.ua.

Олег Попенко зазначив, що одне з його джерел в теплокомуненерго розрахував вартість опалення, яку доведеться встановити виходячи з нових тарифів на газ в рамках контракту з НАК «Нафтогаз України».

«Теплопостачальник зробив висновок про необхідність підняти вартість своїх послуг на 57%», - повідомив Попенко.

Комунальні послуги: як за рік змінилася заборгованість українцівЗа рік у населення зросла заборгованість за всіма видами комунальних послуг. Детальніше – на інфографіці.

У разі підвищення ціни на опалення на 30-50%, тільки 30% споживачів зможуть оплачувати цю послугу. Попенко нагадав про ситуацію, яка мала місце бути взимку — при зростанні тарифів на 20% різко зросла кількість неплатників до 47%, тоді як зазвичай не перевищувався показник в 12-15%.

Крім того, Кабінет Міністрів посилив правила призначення субсидії, що може викреслити до півмільйона субсидіантів. А за відсутності вирішення проблеми надмірно високих цін на газ для тепловиробників різке зростання числа неплатників у підсумку може призвести до колапсу всієї системи енергопостачання.

Нагадаємо, борги українців з оплати житлово-комунальних послуг скоротилися на 3,3 млрд грн. На кінець березня поточного року заборгованість склала 79,4 млрд грн.

При цьому за 2020 рік витрати українців на оплату комунальних послуг різко зросли, а самі комунальні послуги вагомо подорожчали.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: