ТЕЦ Дубневичів: ВАКС звернувся до апеляції з поданням про підсудність

Читать на русском
Антикорупційний суд вніс подання до апеляційної палати з питанням визначення підсудності справи про мільярдні збитки.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд звернувся до апеляційної палати ВАКС з питанням визначення підсудності у кримінальному провадженні про привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» Новояворівською та Новороздільською теплоелектроцентралями, власниками яких є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Таке рішення 17 травня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Колегія суддів ВАКС звертається з поданням до апеляційної палати ВАКС про направлення з Вищого антикорупційного суду до іншого суду об'єднаного кримінального провадження щодо Ігоря Кучми, Олександра Олексюка, Ігоря Ільківа, Олега Павлишина і Ігоря Артимка», – йдеться в рішенні.

Зокрема, судді вважають, що справа ТЕЦ Дубневичів їм не підсудна. Водночас колегія проігнорувала частину 1 статті 33-1 Кримінального процесуального кодексу, в якій зазначається, що провадження підсудне ВАКС, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 ч. 5 ст. 216 КПК. Зокрема, у ч. 5 ст. 216 КПК вказується, що НАБУ підслідні справи, якщо в них наявна хоча б одна з умов і далі йде перелік цих умов. Але в ВАКС вважають, що ця норма має узагальнююче слово «умов» і тому звернулися до АП ВАКС.

У лютому 2020 року сторона захисту вже намагалася передати цю справу на розгляд до суду міста Львова, але АП ВАКС їм відмовила. Відтоді досі триває підготовче засідання у справі.

Як відомо, суд наклав арешт на Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ, а також передав їх в управління АРМА. Вказане було зроблене у межах справи про привласнення газу НАК «Нафтогаз України» цими ТЕЦ.

Нещодавно Національне антикорупційне бюро оголосило нові підозри особам, яких вже обвинувачують у справі заволодіння природнім газом НАК «Нафтогаз-України» Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ. За даними «Слово і діло», серед підозрюваних ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк. Зараз їх судять у ВАКС за іншим епізодом.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідувати «газову справу Дубневичів». Нещодавно обвинувачений у цій справі виїхав за кордон на лікування, але пізніше повернувся до України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: