ВАКС пришвидшив передачу до суду справи ТЕЦ Дубневичів

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива Національного бюро про про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами розслідування.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд пришвидшив передачу до суду кримінального провадження про привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками якої є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Таке рішення 5 квітня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні – задовольнити частково. Встановити підозрюваним та їх захисникам, а також представникам юридичних осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «НВП «Енергія-Новояворівськ» строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 20 липня включно», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП оголосили нові підозри у справі ТЕЦ Дубневичів у привласненні природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн. За даними «Слово і діло», серед підозрюваних ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк. За версією слідства, вони уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації корупційної схеми.

Відповідно до висновків експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу на користь ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок цього НАК «Нафтогаз України» завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн. Інший епізод про привласнення газу на 1,4 млрд грн уже розглядається у Вищому антикорупційному суді по суті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: