Відкриття кордонів та зняття заборон: які країни світу суттєво послабили карантин

Читать на русском
Які країни через успішну вакцинацію уже почали знімати карантинні обмеження і хто планує це зробити найближчим часом, читайте в матеріалі Слово і діло.
Вакцинація в світіСлово і діло

У МОЗ повідомили, що епідемічна ситуація в Україні значно поліпшилася. Усі області виведені з «червоної» зони карантинних обмежень, а прем’єр-міністр навіть заявив про послаблення обмежень в умовах адаптивного карантину. Водночас влада розгорнула кампанію з вакцинації, але її темпи ще не дають змоги повністю відмовитись від масок та соціальної дистанції. Тим часом у світі деякі країни частково повертаються до звичного життя. «Слово і діло» проаналізувало, які країни через успішну вакцинацію уже знімають карантинні обмеження і хто планує це зробити найближчим часом.

Вакцинованим жителям США дозволили не носити маски й не дотримуватися дистанції, якщо це дозволяють федеральні або територіальні закони, а також правила місцевого бізнесу.

Однак жителі США, навіть якщо вони вакциновані, повинні носити маски в громадському транспорті, в аеропортах і на вокзалах. Згідно зі стандартами Центру з контролю і профілактики захворювань, людина вважається повністю вакцинованою через два тижні після введення останньої дози вакцини. На тлі успішної кампанії з вакцинації проти коронавірусу влада Нью-Йорка також планує від 1 липня скасувати практично усі карантинні обмеження.

В Ізраїлі, де темпи вакцинації найшвидші у світі, послабили карантинні обмеження ще з 7 березня 2021 року. Для вакцинованих громадян свої двері відчинили кафе та ресторани. Крім того, дозволена робота конференцзалів і закладів харчування у готелях, а стадіони можуть приймати до 1500 відвідувачів.

Влада Бельгії у червні планує суттєво послабити карантинні обмеження, залишивши тільки зобов’язання носити маски та дотримуватись дистанції.

А от на Кіпрі уже зняли карантин і запровадили сертифікати, що дають змогу громадянам вільно пересуватися ув межах країни та за кордоном. Це тимчасовий захід, який діятиме до 31 травня, щоб пришвидшити вакцинацію ‒ коли є преференції, то усе більше людей мають намір вакцинуватися.

Федеральний уряд Німеччини також ініціює зняття карантинних обмежень щодо осіб, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу. Такі особи, зокрема, можуть не проходити ізоляцію після приїзду в країну.

Від середини травня Італія планує скасувати карантинні обмеження для мандрівників, які прибувають з країн із високим рівнем COVID-вакцинації та запровадити паспорти, котрі засвідчують щеплення.

Греція з 14 травня уже відкрита для іноземних туристів. Карантин після приїзду до країни проходити не потрібно. У Посольстві України в Греції уточнили, що уряд ще не ухвалив рішення про відкриття кордонів для українців.

Зважаючи на позитивні ефекти вакцинації на поширення коронавірусу Єврокомісія хоче зняти деякі обмеження на поїздки до ЄС і Шенгенської зони. Це має посприяти туризму під час літніх відпусток і канікул. Зараз на територію ЄС з будь-якої третьої країни світу можуть в'їхати лише громадяни чи резиденти країн Євросоюзу, а також ті, хто має вагому мету поїздки. Йдеться, зокрема, про медиків, фахівців із догляду, водіїв та інших працівників транспорту, сезонних працівників, дипломатів.

Тепер Єврокомісія пропонує пускати до ЄС також людей, повністю вакцинованих від коронавірусу, незалежно від мети поїздки. Тобто зі щепленням можна буде їхати і на туристичний відпочинок. У ЄК свою пропозицію пояснюють науковими даними, які все переконливіше свідчать, що ймовірність заразитися коронавірусом від вакцинованої людини є надзвичайно низькою.

Нагадаємо, «Слово і діло» підготувало інфографіку про те, коли в окремих країнах сподіваються набути колективний імунітет від COVID-19.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: