Травневі свята і COVID-19: які популярні туристичні напрямки доступні для українців

Читать на русском
На травневі свята 2021 Україна будуть тривалі вихідні. Куди можна поїхати відпочити за кордон.
Слово і діло

Українців на травневі свята традиційно чекає багато вихідних: довгий вікенд буде з 1 до 4 травня, потім з 8 до 10 числа. Цього часу цілком достатньо для короткої подорожі Україною, або за кордон. З останнім зараз, звичайно, труднощі: не всі країни через коронавірус готові пускати туристів, або виставляють певні вимоги. «Слово і діло» пропонує подивитися на умови в'їзду і ситуацію з COVID-19 в популярних серед українців країнах.

Туреччина

Туреччина завжди була безпрограшним варіантом для поїздки на травневі свята – в цей сезон відносно невисокі ціни і хороша погода. Для українських туристів країна відкрита і зараз, але не все так просто.

У Туреччині зараз дуже високий рівень захворюваності на коронавірус, в день доходило і до 60 тисяч нових випадків. З 29 квітня до 17 травня в країні буде локдаун. З одного боку, він не стосуватиметься туристів – вони зможуть вільно переміщатися країною, відвідувати магазини і пам'ятки. Але з іншого, відпочивати доведеться в умовах несприятливої епідеміологічної ситуації, а всі заклади громадського харчування закриті (працювати будуть тільки на доставку, в готелях працюватимуть ресторани для гостей).

Якщо це не відлякує: для відвідин Туреччини потрібен негативний ПЛР-тест, за 72 години до прибуття в країну потрібно заповнити спеціальну електронну форму, роздрукувати її або зберегти на смартфоні. На основі форми автоматично генерується HES-код – з його допомогою можуть знайти і сповістити людину, яка контактувала із зараженим.

Єгипет

В Єгипті останнім часом теж зростає кількість нових випадків захворювання на COVID-19, але турист може потрапити в країну практично без проблем.

Для в'їзду потрібен сертифікат англійською з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленим максимум за 72 години до прибуття.

Якщо ви прилітаєте в Хургаду, Шарм-ель-Шейх, Марса-Алам або Табу, то ПЛР-тест дозволено зробити прямо в аеропорту цих чотирьох міст. Вартість тесту – 30 доларів (близько 835 грн – дешевше, ніж в Україні).

Мальдіви

На Мальдівах в цілому на коронавірус захворіли трохи більше 28 тисяч осіб. За останню добу було виявлено 328 нових хворих – антирекорд для країни.

При в'їзді на Мальдіви потрібно мати негативний результат ПЛР-тесту (виняток діти до року), зроблений максимум за 96 годин до прильоту. За добу до прильоту потрібно заповнити спеціальну форму на сайті для отримання QR-коду (дані про стан здоров'я, які країни відвідували останні 14 днів, копія ПЛР-тесту). Отриманий QR-код пред'являється під час проходження паспортного контролю.

З 20 квітня є нововведення: якщо ви щасливчик, який отримав дві дози вакцини від COVID-19 (не менше, ніж за два тижні до приїзду), то результат ПЛР-тест для в'їзду на Мальдіви не потрібен.

Балі

В Індонезію і, зокрема, на острів Балі, туристам зараз в'їзд закритий.

Влада заявила, що буде готова відкрити Балі, а також острови Бінтам і Батам, влітку – попередньо в липні. Це за умови, що на той час на островах від коронавірусу вакцинують половину місцевого населення. Зокрема, прищепити хочуть 1,2 млн осіб, які працюють в туристичному секторі.

Таїланд

З 26 квітня до 9 травня в Таїланді буде жорсткий карантин. У Бангкоку закрили парки, спортивні зали, кінотеатри і дитячі сади. В країні підвищили штрафи за перебування без маски в громадських місцях – до 635 доларів. По всій країні торговельні центри і ресторани працюватимуть, але закриватися будуть змушені раніше.

Травневих свят для поїздки в Таїланд замало. Туристи після прибуття в країну повинні за власний рахунок пройти карантин в одному з визначених тайським урядом готельних комплексів: 10 днів для невакцинованих осіб і 7 днів – для вакцинованих (потрібен сертифікат).

Перед поїздкою потрібно попередньо отримати Сертифікат на в'їзд.

Кіпр

На Кіпрі з 26 квітня до 9 травня ввели локдаун через різке зростання кількості хворих. З 21-ї години вечора до 5 ранку діє комендантська година, закриті всі ресторани, кафе, спортзали, театри, кінотеатри, салони краси, клуби.

Незважаючи на це, з 1 квітня українці можуть в'їхати в країну. Україна зараз в «червоній» зоні, тому при собі потрібно мати негативний результат ПЛР-тесту (зроблений максимум за 72 години), ще один тест, теж за власний рахунок, потрібно буде пройти в аеропорту. Також до поїздки необхідно зареєструватися на платформі CyprusFlightPass.

До речі, з 10 травня Кіпр планує відкрити кордони для туристів з 65 країни (серед них Україна), повністю вакцинованих від COVID-19 – має бути дві дози вакцини Pfizer або AstraZeneca, або одна доза Johnson&Johnson. Правда, в Україні двома дозами щеплені буквально одиниці.

Грузія

У Грузії 4-11 травня будуть вихідні дні через Великдень, а з 3 до 12 травня буде обмежено рух муніципального транспорту. Крім того, в країні з 21 вечора до 5 ранку діє комендантська година. Варто враховувати ці нюанси перед поїздкою.

З 1 березня Грузія відкрита для українців. Для в'їзду потрібен негативний ПЛР-тест, зроблений не більше ніж за 72 години; на третій день перебування потрібно буде зробити ще один тест. Перед перетином кордону необхідно заповнити спеціальну анкету, вказавши історію поїздок за останні 14 днів, контактні дані.

ОАЕ

Для українців відкриті Об'єднані Арабські Емірати. Для поїздки потрібен негативний результат тесту на коронавірус, поліс медичного страхування, що покриває витрати на лікування COVID-19.

Після прильоту в аеропорту потрібно буде зробити ще один ПЛР-тест і самоізолюватись на добу в готелі в очікуванні результату.

Чорногорія

Усі обмеження щодо в'їзду для українців зняла Чорногорія. Тепер для відпустки там не потрібен навіть негативний ПЛР-тест. Аналогічні умови діють для громадян Росії, Білорусі та Північної Македонії.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як політики різних країн порушували карантин.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: