Антикорупційний суд повернув закордонні паспорти Головіну

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків підозрюваного.
Дмитро Головінфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд повернув закордонні паспорти колишньому начальнику Головного управління Національної поліції України Дмитру Головіну, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у заволодінні майном.

Таке рішення 6 травня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суд змінив Головіну запобіжний захід із домашнього арешту на 525 500 грн застави з покладанням обов'язків. За нього внесли гроші. Пізніше адвокат підозрюваного подав клопотання про зміну запобіжного заходу і Головіну зменшили заставу до 315 300 грн. Водночас суддя залишив без змін обов'язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування стосовно обставин кримінального провадження поза межами процесуальних дій з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні та визначеними особами, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив їх продовжити. Однак суддя задовольнив клопотання частково і вирішив повернути закордонні паспорти Головіну, а дію інших обов'язків продовжив до 5 липня.

Нагадаємо, НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи і відкрили матеріали слідства стороні захисту. Гейка та Головіна підозрюють у заволодінні цигарками. За версією слідства, слідчі Генеральної прокуратури у листопаді 2017 року провели обшук на території Одеського морського торговельного порту в 7 контейнерах, де зберігалися 3,6 млн пачок цигарок для подальшого транзиту. В ході обшуки були вилучені всі пачки цигарок і були передані на зберігання на склад в Одесі. Таким чином цигарки потрапили в Україну без розмитнення.

Згідно попереднього плану, ці цигарки мали «знищити» на підставі рішення слідчого судді, склавши фіктивний акт знищення, а самі цигарки можна було продавати в України через мережу інтернет або переправити їх до Європи. Проте влітку 2018 року Генпрокуратурою було ухвалено рішення про передачу цієї справи до одеської поліції, проте саме провадження передали не Слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області, а до Главку.

Як стверджували прокурори, надалі колишній керівництвом ГУ НП в Одеській області Дмитром Головіним та Гейком був розроблений новий план заволодіння цими цигарками. Так, вони вступили в змову з місцевим бізнесменом Олександром Чудаковим та іншими не встановленими особами. Згідно плану, ці цигарки мали передати на зберігання до складу однієї з фірм, яку контролює Чудаков. Таким підприємством стало ТОВ «Агат-2016», де керівником був Валерій Капітанчук, який наразі переховується від правоохоронців за кордоном, але йому заочно повідомлено про підозру. Нещодавно ВАКС дозволив заочне слідство стосовно Капітанчука.

З цим підприємством заступник Головіна підписав договір зберігання речдоків, а сам ексначальник поліції наказав своїм підлеглим, а саме слідчим СУ НП в Одеській області перевести ці цигарки на склади Чудакова, які за договорами були фірми «Агат-2016». Пізніше Головін нібито дав слідчим номер бізнесмена Чудакова і сказав, що він працівник Служби безпеки України і проконтролює перевезення товару. Вже у вересні 2018 року цигарки зникли зі складу фірми. Частину цих цигарок продавали через інтернет, а іншу – вивезли до Європи.

Пізніше, за словами прокурорів, у фірми «Агат-2016» змінився власник, яким за 100 доларів став Геннадій Прохоров, хоча за документами купівля вартувала 1,5 млн грн. За даними слідства, ця схема завдала збитків власникам цигарок на 13,46 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: