Справа Головіна: ВАКС дозволив заочне слідство стосовно підозрюваного

Читать на русском
Антикорупційний суд дозволив Національному бюро і САП проводити спеціальне досудове розслідування стосовно розшукуваної особи.
Валерій Капітанчук

Вищий антикорупційний суд дозволив заочне слідство стосовно Валерія Капітанчука, якого НАБУ і САП оголосили в розшук у межах справи про заволодіння цигарками на загальну суму 13,46 млн грн.

Таке рішення 13 липня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 25 липня НАБУ затримало колишнього начальника одеської поліції Дмитра Головіна за підозрою у заволодінні цигарками. Також у цій справі підозрюють його ексзаступника Констянтина Гейка, бізнесмена Олександра Чудакова і Валерія Капітанчука. Останній покинув Україну. Його оголосили в розшук. Пізніше суд взяв заочно його під варту.

Тому детектив і прокурор звернулися до суду з проханням надати дозвіл на заочне слідство стосовно Капітанчука. Суд клопотання задовольнив.

За версією слідства 11 листопада 2017 року невстановлена група осіб за попередньою змовою з працівниками правоохоронних органів ввезли на територію України, а саме в зону діяльності митного поста «Одеса-центральний» Одеської митниці ДФС, 7 контейнерів із сигаретами (3,6 млн пачок). Надалі працівниками Генеральної прокуратури були вилучені ці сигарети під час обшуку з морського терміналу та поміщені на складі в Одесі для зберігання. У серпні 2018 року кримінальне провадження передали до Нацполіції в Одеській області для подальшого розслідування.

Відповідно до встановлених слідством обставин керівництвом Головного управління НП в Одеській області надано вказівку про переміщення пачок сигарет для подальшого зберігання до складів приватних структур, з керівниками яких колишній начальник поліції Головін та його заступник Гейко вступили в злочинну змову.

Для здійснення такого переміщення було створено формальну підставу – договір про зберігання речових доказів, підписаний заступником керівника ГУ НП в Одеській області. Фактично тютюнові вироби вивезені зі складу, де зберігалися, були переміщені до іншого складу, вказаного керівництвом ГУ НП, звідки вони через короткий проміжок часу зникли.

Як було встановлено під час слідства, схема з вилучення сигарет правоохоронцями та подальша передача їх на зберігання є поширеною схемою ввезення нерозмитнених товарів на митну територію України, яка закінчується, як правило, «знищенням на підставі ухвали суду» відповідних товарів або їх «втратою».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: