В Україні в 2021 році зменшать пенсії: кого це торкнеться

Читать на русском
Пенсіонер може позбутися виплат у разі відповідного судового рішення, виконавчих написів нотаріусів, а також інших рішень і постанов
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У 2021 році для 10 млн пенсіонерів передбачено планове підвищення пенсій. Однак деяким пенсіонерам, навпаки, знизять виплати.

Про це повідомляється у матеріалі «Мінфіну».

Згідно зі ст.50 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсіонер може позбутися виплат у разі відповідного судового рішення, виконавчих написів нотаріусів, а також інших рішень і постанов, які передбачають виконання аналогічно судовим рішенням. Це означає, що пенсії можуть знизити тим пенсіонерам, хто має заборгованість по аліментах, несплачені штрафи, кредитні зобов'язання і так далі.

В Україні змінюють правила доставки пенсій: як здійснюватимуть виплатиПравила доставки пенсій українцям зміняться з 1 вересня 2021 року. Детальніше розібралося Слово і діло.

Також одна з найбільш поширених причин зниження виплат — це переплата пенсії з вини пенсіонера. Друга поширена причина-працевлаштування пенсіонера. При цьому переплату можна повернути самостійно, інакше ПФУ почне утримувати від 20% до 50% пенсії, щоб відшкодувати собі збиток.

В яких випадках можна позбутися 50% пенсії.

  • відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю людини;
  • несплата аліментів;
  • відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій;
  • повернення переплачених сум зарплати.

Нагадаємо, в Україні існує нерівність між чоловіками та жінками у сфері пенсійного забезпечення. В середньому, жінки отримують пенсії на 30% менші, ніж чоловіки.

Станом на 1 квітня 2021 року середній розмір пенсії в Україні склав 3700 гривень, при цьому найбільшу пенсію отримують колишні судді - 77 тис.грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: