В Україні змінюють правила доставки пенсій: як здійснюватимуть виплати

Читать на русском
Правила доставки пенсій українцям зміняться з 1 вересня 2021 року. Детальніше розібралося Слово і діло.
Слово і діло

В Україні з 1 вересня 2021-го зміняться правила доставки пенсій: додому їх будуть приносити тільки певним категоріям населення, іншим доведеться відкрити банківський рахунок. Чому уряд змінив правила і як з осені здійснюватимуть виплати, розібралося «Слово і діло».

Чому в Україні змінюють правила доставки пенсій

У Міністерстві соціальної політики заявили, що тільки третина одержувачів виплат забирають їх через пошту і переведення всіх на банківські картки пов'язане саме з цим. «Ми проаналізували, що останні п'ять-сім років чисельність одержувачів соціальних виплат в банківських установах постійно зростає. На сьогоднішній день ми маємо близько третини одержувачів, які отримують виплати через пошту», – розповів заступник міністра Віталій Музиченко.

Станом на середину квітня, за даними Пенсійного фонду, виплати готівкою через «Укрпошту» отримували 3,4 млн пенсіонерів (31% від загальної кількості), 7,6 млн осіб отримували через банк.

«Отримання пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках дозволить одержувачу в будь-який час мати інформацію про фактичні суми перерахованих йому пенсій та допомог, перевіряти їх, мати можливість документально підтвердити перераховані суми за будь-який період в разі потреби або спірних ситуаціях. Такий механізм буде сприяти прозорості та підконтрольності виплати пенсій та допомог», – додали в міністерстві.

Як перевести пенсійні виплати на карту

У Мінсоцполітики запевнили, що перевести отримання пенсії на банківську карту можна буде «в один дотик».

«Пенсіонер або одержувач соціальної допомоги вибирає банківську установу, звертається туди, оформляє рахунок, інформація про цей рахунок надходить з банку самостійно в орган, який забезпечує виплату. Людині повторно нікуди ходити не треба», – пояснив Музиченко.

До 1 вересня людині потрібно буде самостійно вибрати один із понад 40 уповноважених банків (їх список тут), послугами якого буде зручно користуватися.

Якщо людина самостійно до вересня не обере банк, то орган, що здійснює виплату, самостійно відкриє банківський рахунок і проінформує людину про це. Вибір банку можна буде змінити.

Кому носитимуть пенсії додому після 1 вересня

Деяким категоріям українців все одно будуть доставляти пенсії додому після 1 вересня:

  • людям з інвалідністю I групи;

  • особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду;

  • українцям, які досягли 80-річного віку;

  • одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги з догляду.

Всього це близько 1,7 млн осіб. При цьому не обов'язково доставлятиме пенсії «Укрпошта». Постачальника послуги оберуть шляхом тендеру. Оплачуватиме доставку виплат Пенсійний фонд.

Раніше «Слово і діло» розібралося, як будуть зростати пенсії українців протягом 2021 року.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики підготувало проєкт постанови Кабміну про підвищення мінімальної пенсії для інвалідів I групи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: