Новий генплан Києва: чому його не можуть затвердити і що обіцяє Кличко

Читать на русском
Затвердити новий генеральний план Києва Віталій Кличко обіцяє з 2017 року. Тим часом ОАСК вже відкрив провадження у справі про його розроблення.
Слово і діло

Основа планування раціональної забудови і розвитку будь-якого міста – генеральний план. Київ досі живе за документом, який розробили в 1997 році і затвердили в 2002-му. Згідно із законом генплан мають оновлювати щоп'ять років і столиці вже давно потрібна нова концепція розвитку. Мер Віталій Кличко з 2017 року обіцяє ухвалити новий генплан: що з цими обіцянками і чому документ досі не затверджений, розібралося «Слово і діло».

Новий генплан Києва: що обіцяв Кличко

Віталій Кличко давав чотири обіцянки, пов'язані з розробленням нового генплану, і дві з них він провалив.

Уперше затвердити новий генеральний план міста мер пообіцяв у вересні 2017 року: «Щоб вирішити проблему (незаконної забудови – ред.) глобально, ми затвердимо новий генплан міста, в якому буде прописано, що кожне нове будівництво зобов'язане пройти громадські слухання, обговорення кожного проєкту експертами і активістами». Оскільки точного терміну він не назвав, обіцянка поки що в процесі реалізації.

Потім Кличко обіцяв презентувати проєкт нового генплану в липні 2019 року. Це зобов'язання він провалив.

Наступна обіцянка була виконана – презентувати проєкт в грудні 2019 року.

Ще одна провалена обіцянка Кличка – затвердити новий генплан до літа 2020 року: «Коли ухвалимо генеральний план, це буде на початку літа, ми плануємо вже презентувати для киян генеральний план, карту, як буде розвиватися місто в майбутньому».

Як триває розроблення нового генплану столиці

Хоча свою першу обіцянку Кличко дав ще у вересні 2017 року, аж до березня 2019-го жодних конкретних кроків для його реалізації не робили.

12 березня 2019-го головному архітектору Києва доручили в місячний термін розробити проєкт рішення «Про додаткові організаційно-правові заходи щодо розробки нового Генерального плану Києва». Тоді на засіданні Київради Олександр Свистунов розповідав депутатам про перспективи закінчення розроблення нового генплану. За його словами, з цим виникли труднощі, в тому числі через потребу законодавчо врегулювати деякі питання.

«Нам необхідно врегулювати цілий ряд питань за погодженням з чинним законодавством, розробити розділ про охорону навколишнього середовища, врахувати ряд нових Державних будівельних норм (ДБН), змін в земельному і природному законодавстві, змін в законодавстві про охорону культурного середовища», – розповідав Свистунов.

Потім було певне затишшя: в липні, як обіцяв Кличко, проєкт генплану не надали, але він з'явився в грудні. На міжнародному форумі «Майбутнє Києва» його представив Віталій Кличко.

«У спадок ми отримали загрози для сталого розвитку міста. SWOT-аналіз сфер міста виявив основні ризики і виклики. Перш за все, це вкрай складні умови для пересування містом: транспортні затори, недбалі парковки, горезвісні маршрутки. Вулична мережа міста виявилася слабкою для забезпечення комфортних умов для руху транспорту, пасажирів і пішоходів», – розповідав Кличко.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє затвердити новий генеральний план містаСказано 29 вересня 2017 р.Статус обіцянки: У процесі

Серед інших проблем, які він перераховував: слабкий розвиток метро, відсутність перехоплювальних паркінгів біля транспортних розв'язок, повільні темпи відновлення громадського транспорту.

«Генеральний план створюється не на рік або на два. Це – глобальне бачення реалізації основних напрямків стратегії розвитку міста. Проєкт того, яким ми бачимо в подальшому вид і розвиток Києва, сьогодні представить інститут Генплану – це своєрідна матриця. Далі, вже на початку наступного року, стартують громадські слухання і обговорення. За результатами яких в проєкт будуть вносити корективи, пропозиції киян», – підкреслював мер.

У березні 2020 року мали стартувати громадські слухання з приводу нового генплану, але карантин і COVID-19 внесли свої корективи – їх тимчасово скасували.

На початку листопада минулого року глава «Київгенплану» Сергій Броневицький заявив, що проєкт генплану Києва «розроблений на 99%» і наприкінці місяця все-таки розпочнуться громадські слухання. Але і тоді вони не почалися.

Кличко обіцяє представити генплан у травні

Представити новий генеральний план Києва повинні вже в цьому місяці. Принаймні, такою була остання заява Кличка, яку він зробив у квітні.

«Ми повинні були ще наприкінці минулого року робити громадські обговорення для того, щоб представити, він у нас уже готовий. Я не хочу, щоб це сприймалося, що ми все перекладаємо на коронавірус, але без громадських обговорень, без широкого загального обговорення і презентації ми не будемо в жодному разі ухвалювати генеральний план», – повідомив мер в інтерв'ю Радіо НВ.

За його словами, в травні будуть офіційні презентації, планують залучити максимальну кількість громадськості та експертів для обговорення проєкту.

ОАСК відкрив провадження через розроблення генплану Києва

Доки новий генеральний план столиці розробляють і все ніяк не можуть ухвалити, Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі про його розроблення.

Серед вимог позову – визнати протиправними дії міської адміністрації, пов'язані з розробленням проєкту нового генплану, і зобов'язати міську владу утриматися від його розроблення. Відповідачі позову – КМДА і Кабінет міністрів (його просять відреагувати на дії КМДА).

«Позивач вважає, що генплан столиці, розроблений АТ «Київпроект» і затверджений рішенням Київради у 2002 році відповідно до положень закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» є безстроковим і чинним на сьогодні, тому розроблення його нової редакції є незаконними», – повідомили в ОАСК.

Підготовче засідання у цій справі призначене на 20 травня. Так що нас ще чекає судова тяганина через генплан.

Раніше «Слово і діло» вивчило, з чого почалася і як розвивалася ідея побудувати Діснейленд в Києві, а також історію «будинку-монстра» на Подолі.

Крім того, ми писали про «новітню» історію метро на Троєщину – часів мера Віталія Кличка.

Як Кличко обіцяє реконструювати стадіон «Старт», можна прочитати тут.

Олександра Худякова, Ірина Левицька, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: