Подкаст «Словом» за 6 травня: візит Блінкена, паспорти вакцинації та обіцянки чиновників

Читать на русском

Про обстріл лікарні на Донеччині та про кількість випадків порушення режиму «повного перемир’я» за минулий місяць. Про візит держсекретаря США в Україну та його наслідки для нас. Про паспорти вакцинації, закритий для українців Ізраїль та про те, як виконують свої обіцянки українські урядовці. «Слово і Діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Обстріл лікарні бойовиками

Напередодні у Красногорівці Донецької області окупанти обстріляли центральну районну лікарню, в якій перебували на лікуванні мирні жителі. Про це повідомляє пресслужба Мар'їнської міської військово-цивільної адміністрації.

Відомо, що в лікарні під час обстрілу перебували 45 мирних жителів, які проходили лікування у стаціонарі. Постраждалих в результаті обстрілу немає. У самій лікарні пошкоджені вікна будівлі першого корпусу. Після обстрілу корпус лікарні та сусідні будівлі залишилися без електропостачання. Крім того, внаслідок обстрілу було пошкоджено автомобіль швидкої допомоги.

За фактом обстрілу лікарні у Красногорівці поліція відкрила кримінальне провадження за статтею теракт.

Обстріли в ООС: ситуація за квітень

За квітень 2021 року в зоні проведення ООС було зафіксовано 323 обстріли. За цей час 12 бійців ЗСУ загинули, а ще 19 зазнали поранень.

Від початку минулого місяця перше загострення на донецькому напрямку спостерігалося 2 квітня, тоді бойовики здійснили 21 обстріл. Трохи менше порушень тиші зафіксували 23 квітня, того дня окупанти відкривали вогонь 20 разів.

Загалом впродовж місяця в середньому було по 10-12 обстрілів за добу. Здебільшого загострення фіксували на донецькому напрямку. Бойовики активно використовували міномети 82-го та 120-го калібрів, а також гармати.

Скільки обстрілів було на Донбасі упродовж квітня 2021 року ‒ дивіться в інфографіці на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Візит Блінкена в Україну

Державний секретар США Ентоні Блінкен перебуває з візитом в Україні. Це перший візит такого високого рівня після обрання новим президентом США Джо Байдена.

Особливої цікавості візиту американського урядовця додає й те, що він відвідує Україну разом із заступницею з політичних питань, досвідченою дипломаткою Вікторією Нуланд, яка від 2013-го до січня 2017 року була заступницею державного секретаря у справах Європи та Євразії, а за президентства Барака Обами – відповідала за так званий «український напрямок», зокрема відвідувала Україну під час Революції гідності та зустрічалася із тоді ще президентом Віктором Януковичем. Нуланд – активно підтримала протестувальників, назвавши їхні дії «кроком до Європи», а згодом взагалі була визнана Кремлем ледь не винуватицею втечі колишнього глави держави Януковича. У 2019 Росія внесла її в «чорний список» і заборонила в'їзд на свою територію.

Після відвідин Великої Британії та ЄС, візит держсекретаря США та його заступниці в Україну є свідченням змін та пожвавлення політики Сполучених Штатів стосовно України. Чого варто очікувати українській владі і яку позицію займатимуть США за підсумками цього візиту - аналітику з цього приводу читайте в нашому спеціальному матеріалі.

Європа почне пускати туристів - але тільки вакцинованих

Європейська комісія вперше від початку пандемії рекомендувала країнам Євросоюзу дозволити в'їзд іноземним туристам, які пройшли вакцинацію від коронавірусу сертифікованими на території об'єднання препаратами.

Йдеться про препарати компаній Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson та AstraZeneca (CoviShield та SKBio).

Крім того, Європейське агентство з лікарських засобів почало перевірку ефективності та безпеки китайської вакцини Sinovac.

Тим часом прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі під час пресконференції з міністрами туризму G20 заявив, що у червні ЄС планує запровадити паспорти вакцинації для туристів.

Канада своєю чергою має намір домовитися із ЄС та іншими міжнародними союзниками про єдиний підхід до запровадження паспортів вакцинації для відновлення міжнародних подорожей. А от у США ще не визначилися із позицією щодо запровадження таких документів, оскільки їхня наявність може поглиблювати нерівність.

Як зараз відбувається вакцинація, чи змінилися дані про ефективність препаратів і чи буде Україна запроваджувати паспорти вакцинації, читайте у зведеному матеріалі «Слово і діло».

До речі, лідер за темпами вакцинації ‒ Ізраїль ‒ ще на початку весни запровадив так звані «зелені паспорти», які надають преференції громадянам навіть всередині країни.

При цьому із 4 травня влада Ізраїлю заборонила громадянам України в'їжджати на свою територію через пандемію коронавірусу. Потрапити до Ізраїлю також не зможуть громадяни Ефіопії, Південно-Африканської Республіки, Індії, Мексики та Туреччини, - повідомило українське посольство в Ізраїлі.

Обіцянки Кабміну: що виконали, що провалили

За рік і два місяці роботи прем'єр Денис Шмигаль і його міністри виконали 595 обіцянок, провалили – 233, ще 827 (без урахування обіцянок із неухваленої програми дій) залишаються в процесі виконання.

В період же із 4 квітня до 4 травня в уряді дали 58 нових обіцянок, виконали – 34, провалили – 9.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв на початку 2021 року завершити встановлення обладнання у 210 приймальних відділеннях. Зараз ремонт усіх приймалень планують завершити до кінця першого півріччя.

У листопаді прем'єр говорив, що найближчим часом в Україні запровадять автоматичні штрафи за порушення режиму самоізоляції. У грудні Кабмін зареєстрував у парламенті законопроєкт, який передбачав штрафи на суму від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення порядку самоізоляції й обсервації. Проте у квітні депутати урядовий законопроєкт відхилили.

Віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков не виконав обіцянку про те, що з лютого сервіс «єМалятко» буде доступний на порталі «Дія» для жителів тимчасово окупованих територій.

Глава МВС Арсен Аваков запевняв, що всі порушники законодавства на виборах 2019 року будуть покарані. У Нацполіції «Слово і діло» повідомили, що в рамках передвиборчої президентської кампанії у 2019 році правоохоронці відкрили 436 кримінальних проваджень, прямо або опосередковано пов'язаних з порушенням виборчого законодавства. З цієї кількості справ лише 55 було направлено до суду. Під час передвиборчої парламентської кампанії поліція почала 583 кримінальних провадження, пов'язаних з порушенням виборчого законодавства. До суду було відправлено 88.

Які ще обіцянки давали урядовці та що за місяць таки зробили в Кабміні - цю інформацію ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: