США попередили всіх бажаючих купити російську зброю про санкції

Читать на русском
Держсекретар Блінкен нагадав про засідання Конгресу США в 2017 році, в ході якого був прийнятий закон CAATSA
Ентоні БлінкенReuters

Вашингтон має намір накласти санкції навіть на союзні держави, якщо вони ризикнуть укласти якісь великі та значущі угоди з російським оборонним комплексом.

Про це 28 квітня заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в ході круглого столу за участю зарубіжних журналістів.

«Всім союзникам США слід уникати великих закупівель російського озброєння, включаючи нові партії С-400», - заявив Блінкен.

Відповідно до рішень саміту Альянсу у Варшаві у 2016 році, країни НАТО схвалили відмову від використання зброї російського виробництва, на чому й акцентував держсекретар.

«Купівля С-400 Туреччиною ставить під загрозу безпеку Сполучених Штатів і військові технології союзників, а також підриває згуртованість Альянсу, учасниками якого є США і Туреччина. Під загрозою опиняється і взаємодія країн Альянсу», - пояснив Блінкен.

Держсекретар нагадав про засідання Конгресу США у 2017 році, в ході якого був прийнятий закон CAATSA («Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій»), а також були введені вторинні санкції проти партнерів Росії.

«Дуже важливо, щоб Туреччина і всі союзники, і Партнери США в майбутньому уникали покупки російського озброєння, включаючи нові закупівлі комплексів С-400... Сподіваюся, ми зможемо знайти вирішення цього питання», - зазначив Блінкен.

Нагадаємо, в грудні 2020 року США ввели санкції проти Туреччини - під обмеження потрапили четверо турецьких чиновників і управління окремих підприємств країни. Їх ввели через покупку Анкарою російських ракетних систем С-400.

У січні 2020 року Туреччина і Росія рішуче завершили операцію по російській зенітній ракетній системі С-400, попри тиск.

Москва та Анкара уклали контракт на поставку ЗРК С-400 «Тріумф» у 2017 році. США відразу виступили проти угоди. Вашингтон пригрозив Туреччині санкціями та виключив її з програми по винищувачах п'ятого покоління F-35. Американський президент Дональд Трамп згодом неодноразово загрожував турецькій владі «величезними проблемами» після покупки С-400.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: