Росія і Туреччина завершили операцію щодо С-400

Читать на русском
Туреччина і Росія рішуче завершили операцію з російської зенітної ракетної системи С-400, незважаючи на тиск.

Туреччина і Росія рішуче завершили операцію з російської зенітної ракетної системи С-400, незважаючи на тиск.

Про це в неділю, 19 січня, заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним.

«Ми дуже добре оцінили минулий рік щодо двосторонніх відносин. Незважаючи на будь-який тиск, ми рішуче завершили угоду щодо С-400», - цитує його «РІА Новини».

Москва і Анкара уклали контракт на поставку ЗРК С-400 «Тріумф» в 2017 році. США відразу виступили проти угоди. Вашингтон пригрозив Туреччині санкціями і виключив її з програми щодо винищувачів п'ятого покоління F-35. Американський президент Дональд Трамп згодом неодноразово погрожував турецькій владі «величезними проблемами» після купівлі С-400.

У грудні Ердоган заявив про небажання відмовлятися від С-400. Питання про купіалю комплексів він назвав закритим, але при цьому додав, що Анкара може купити і американські системи ПРО Patriot в разі появи вигідної пропозиції.

11 грудня комітет з міжнародних справ сенату США ухвалив законопроект про запровадження санкцій відносно Туреччини через закупівлю С-400. За словами сенатора Боба Менендеса, «дії Туреччини вийшли за рамки». Придбання країною російських ЗРК, відзначили в комітеті, є приводом для санкцій відповідно до CAATSA (законом «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій»).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: