Травматизм на виробництві: скільки було випадків і де найнебезпечніше працювати в Україні

Читать на русском

28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. За даними Міжнародної організації праці, щорічно в світі фіксують близько 340 млн нещасних випадків на виробництві та 160 млн жертв професійних захворювань. Щороку з цих же причин гине 2,3 млн людей. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки випадків виробничого травматизму було в Україні за останні 4 роки, і в яких галузях економіки найнебезпечніше працювати зараз.

У 2017 році в Україні 4 тисячі 965 людей постраждали внаслідок виробничого травматизму, 332 з них загинули. За рік Фонд соціального страхування виплатив 6,1 млрд грн компенсації – це в середньому 2 тис. 385 грн на місяць на одного потерпілого або члена його сім'ї.

За 2018 рік було 4 тисячі 805 випадків травматизму на виробництві, 350 – летальні. Фонд соцстраху за рік виплатив 7,8 млрд грн, в середньому 3 тис. 126 грн на місяць на людину.

У 2019 кількість нещасних випадків на виробництві трохи знизилася – 4 тисячі 394, зате стало більше смертельних – 410. Фонд соціального страхування виплатив 8,5 млн грн, середньомісячний розмір виплати на людину – 3 тис. 411 грн.

У минулому році було різке збільшення випадків виробничого травматизму – 6 тисяч 646, з них 393 – смертельні. Обсяг виплат Фонду соцстрахування склав 9,4 млрд грн. Більшу частину цієї суми склали щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності – 8 млрд 836,5 млн грн. На щомісячні страхові виплати сім'ям, які втратили годувальників, пішло 334 млн грн, на допомогу з тимчасової непрацездатності через нещасний випадок або професійне захворювання – 138,1 млн грн.

Ще 68,1 млн грн Фонд соцстрахування виплатив як одноразову допомогу в разі смерті потерпілого. 56,7 млн грн склали страхові виплати одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати професійної працездатності.

Якщо судити по 2020 року, найнебезпечнішою галуззю для роботи була охорона здоров'я (що логічно в умовах пандемії) – 3 тисячі 238 випадків виробничого травматизму, 68 – смертельні. На другому місці – видобувна промисловість і розробка кар'єрів: 639 випадків травматизму, 30 – смертельні.

На третьому місці – транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність: 395 випадків травматизму, 51 – смертельний. Найбільш «безпечна» галузь економіки – виробництво транспортних засобів: 46 випадків виробничого травматизму, 2 – смертельні.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як змінилися витрати Фонду соціального страхування, а також скільки коштів у 2020 році пішло на боротьбу з COVID-19.

На нашій інфографіці можна подивитися, скільки в середньому отримують українці в різних сферах зайнятості.

Також ми розібралися, як перевірити, чи платить за вас роботодавець страхові внески.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: