Подорожі та COVID-19: які країни відкриті для українців

Читать на русском
Українці можуть полетіти в Туреччину, Єгипет, ОАЕ, Туніс, Кіпр, Грузію, Чорногорію. Але з певними обмеженнями.
Слово і діло

Подорожі під час пандемії коронавірусу стали справжнім квестом. Щоб кудись з'їздити, доводиться обирати з того обмеженого списку країн, які готові зараз приймати туристів і, звичайно, з певними вимогами – негативний ПЛР-тест, страховка, самоізоляція або свідоцтво про вакцинацію. «Слово і діло» розібралося, які туристичні країни зараз відкриті для українців і що потрібно для в'їзду в них.

Популярні ще до пандемії Єгипет і Туреччина зараз теж відкриті для туристів. Щоб потрапити до Єгипту, у туриста (у віці від 6 років) повинен бути сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленим не пізніше, ніж за 72 години до прильоту. Сертифікат має бути англійською мовою.

Прилетівши в курортні міста – Шарм-ель-Шейх, Марса-Алам, Табу, Хургаду – тест можна буде зробити прямо в аеропорту. За даними МЗС України, коштує він 30 доларів (близько 836 гривень).

Туреччина віднедавна трохи посилила правила в'їзду. Тепер крім негативного ПЛР-тесту, за 72 години до прибуття в країну потрібно заповнити спеціальну електронну форму – потім роздрукувати її або зберегти на смартфоні. Перед посадкою на рейс форму потрібно пред'явити представнику авіакомпанії, без неї в літак не пустять.

На основі заповненої форми автоматично генерується HES-код, за допомогою якого в Туреччині відстежують переміщення людей, які можуть бути інфіковані коронавірусом.

Паспорт COVID-вакцинації стане реальністю: що вже відомоВ Європі готуються запровадити паспорти вакцинації від коронавірусу. Що вже відомо і чи буде такий документ в Україні.

Досить прості вимоги для відвідування Об'єднаних Арабських Еміратів. При собі потрібно мати поліс міжнародного медичного страхування, що покриває витрати, пов'язані з лікуванням коронавірусу, а також роздрукований сертифікат англійською мовою про негативний ПЛР-тест (тест повинен бути зроблений не пізніше ніж за 72 години).

Якщо ви прилітаєте в Дубай, на вас чекає ще один тест на COVID-19 – його зроблять в аеропорту. Далі потрібно буде завантажити спеціальний мобільний додаток, результати тесту надішлють протягом 24 годин. До цього слід дотримуватися самоізоляції.

Дозволено також в'їзд на Мальдіви. Обов'язкова умова – негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 96 годин до вильоту. Також потрібно заповнити електронну «Декларацію про стан здоров'я мандрівника».

Відкритий для українців Туніс (але, нагадаємо, потрібна віза). Для відвідування країни потрібен негативний ПЛР-тест (зроблений за 72 години), по прибуттю потрібно 48 годин перебувати на самоізоляції. Після цього доведеться зробити ще один ПЛР-тест. Якщо він негативний – свобода, якщо позитивний – потрібно і далі дотримуватися самоізоляції.

Не так просто зараз подорожувати на Шри-Ланку. По-перше, при оформленні візи потрібно заплатити 12 доларів за спеціальний страховий поліс, який покриває витрати, пов'язані з коронавірусом, на один місяць. По-друге, в'їжджаючи в країну потрібно подати декларацію про стан здоров'я. По-третє, не пізніше як за 96 годин до прибуття на Шри-Ланку потрібно буде зробити ПЛР-тест, а потім ще два тести після прибуття (вони коштують 40 доларів). І це ще не все: мандрівник повинен відсидіти 14-денний карантин в сертифікованих готелях. Тобто зараз туди є сенс їхати щонайменше на місяць.

Якщо дивитися на країни ближче, то з 1 квітня для українців буде відкритий в'їзд на Кіпр. Але під час планування поїздки важливо знати, що Україна в списку «червоної зони» і за умовами в'їзду потрібно постійно стежити. Поки ж для візиту слід мати негативний результат ПЛР-тесту (зроблений не більше ніж за 72 години) і ще один платний тест треба пройти в аеропорту (поки не пришлють його результати, доведеться залишатися на самоізоляції). Крім того, до поїздки потрібно зареєструватися на платформі CyprusFlightPass.

Криза у світовому туризмі відступить не раніше 2023 року – ООНВсесвітня туристична організація при ООН заявила, що світовий туризм після кризи повернеться до колишнього рівня не раніше 2023 року.

З 1 березня для українців відкрита Грузія, але потрапити туди можна тільки авіатранспортом. Перед перетином кордону потрібно заповнити анкету з історією поїздок за останні 14 днів і контактними даними. При собі потрібно мати негативний ПЛР-тест (зроблений не більше ніж за 72 години), і на третій день перебування в країні за свій рахунок потрібно буде пройти ще один тест.

Щоб поїхати до Чорногорії, українцям потрібно мати негативний ПЛР-тест або тест на антитіла, зроблений не пізніше ніж за 30 днів. Також країна вже приймає документи, які свідчать про проходження вакцинації від коронавірусу (двома дозами).

З сертифікатом про негативний результаті ПЛР-тесту дозволений українцям в'їзд до Болгарії, а також у Боснію і Герцеговину.

Ціла низка умов, крім отримання американської візи, тепер діє для в'їзду в США. Не вийде туди потрапити українцям, які протягом останніх 14 днів перебували на території країн Шенгенської зони, Британії, Ірландії, Китаю, Бразилії, ПАР або Ірану. Для інших обов'язкова наявність негативного ПЛР-тесту (зробленого не більше ніж за 72 години). На 3-5 день після перельоту треба буде здати повторний тест і дотримуватися самоізоляції протягом тижня.

Є ряд країн, які незважаючи на пандемію COVID-19, не запроваджували жодних обмежень для в'їзду. Однак навряд чи ці держави популярні серед українських туристів: Бенін, Нігерія, Гана, Намібія, Кенія, Іран, Ірак.

Зазначимо, в Міністерстві закордонних справ закликали українців утриматися від поїздок на час пандемії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: