Сьогодні 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи

Читать на русском
Вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Повністю ліквідувати пожежу вдалося лише 10 травня.
Фото - znaj.ua

Вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Повністю ліквідувати пожежу вдалося лише 10 травня.

Протягом п'ятнадцяти днів в атмосферу було викинуто 50 мегакюрі ядерного палива. Радіоактивна хмара накрила три країни: Україну, Білорусь та Росію.

Марина ЛазебнаМіністр соціальної політики України
Лазебна пообіцяла у 2021 році забезпечити підвищення пенсії чорнобильцямСказано 10 вересня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Евакуація почалася тільки на другий день, оскільки радянська влада приховувала катастрофу. Люди брали з собою найнеобхідніше, в основному, тільки документи, їм пообіцяли, що вони повернуться додому протягом двох або трьох днів. Однак більше ніхто з них сюди не повернувся. Загалом було евакуйовано 115 тисяч з Прип'яті та навколишніх поселень.

Ця подія, яку згодом назвали трагедією ХХ століття, стала найбільшою техногенною катастрофою.

Цього року, у зв’язку із карантинними обмеженнями на Київщині, Чорнобильська АЕС перейшла на особливий режим роботи.

Раніше Конституційний суд України визнав неконституційним зменшення мінімального розміру пенсій для чорнобильців.

«Слово і діло» також пропонує подивитися, як кандидати в президенти голосували в парламенті за законопроекти щодо пільг для чорнобильців.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: