В Україні розсекретили нові подробиці про аварію на ЧАЕС

Читать на русском
Аварія на ЧАЕС. Архів СБУ й Інститут нацпам'яті в новій книзі розсекретили деталі Чорнобильської трагедії.
ssu.gov.ua

Галузевий державний архів СБУ й Український інститут національної пам'яті презентували другу книгу збірника «Чорнобильське досьє КДБ. Від будівництва до аварії».

Про це повідомила пресслужба СБУ в понеділок, 22 червня.

Як повідомляється, у книгу увійшли 229 документів, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопаду 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об'єкта «Укриття» (Саркофаг) після катастрофи.

«Серед документів, які увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися в 1986-му, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС в ніч 26 квітня, екземпляр першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування і будівництво об'єкту «Укриття», - розповів директор Галузевого державного архіву СБУ і один з укладачів видання Андрій Когут.

Глава Українського інституту національної памяті Антон Дробович зазначив, що за цими матеріалами можна краще зрозуміти трагедію: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про «маленькі» аварії, які відбувалися на ЧАЕС раніше і були приховані.

Видання «Чорнобильська досьє КДБ. Від будівництва до аварії» є продовженням серії документальних книг. Першу, що містить 210 документів, опублікували навесні 2019 року.

Скачати першу книгу можна тут.

Прочитати друге видання можна тут.

Нагадаємо, наприкінці травня стало відомо, що Чорнобильську зону відчуження відкриють для туристів, але діятимуть певні обмеження через карантин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: