Ткаченко вважає, що штрафи за порушення закону про мову потрібно відкласти

Читать на русском
Міністр культури Олександр Ткаченко виступив за відтермінування впровадження штрафів за порушення мовного закону.
фото Олександр Ткаченко Facebook

Впровадження штрафів за порушення мовного закону було передчасним. Спочатку слід провести програму просування української мови.

Таку думку висловив міністр культури Олександр Ткаченко в інтерв'ю «Лівому берегу», опублікованому у понеділок, 15 лютого.

Обслуговування українською: кого стосується, хто контролюватиме та за що штрафуватимутьШтрафуватимуть після повторного порушення протягом року. Максимальне стягнення – 6800 гривень.

За його словами, програма просування української мови потрібна для того, щоб люди, які не знають української мови, могли встигнути її вивчити.

«Власне, тому я б почекав зі штрафами за невикористання української мови. Потрібно спочатку провести дво-трирічну програму реальної промоції української мови...А не ставити віз попереду коня», - сказав Ткаченко.

При цьому міністр додав, що поки на таку програму підтримки української мови гроші в бюджеті не закладали.

«Зараз же послідовність наших дій така: спочатку приймається програма, потім розраховується бюджет», - зазначив Ткаченко.

Нагадаємо, з 16 січня в Україні набула чинності норма закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відповідно до неї, вся сфера обслуговування зобов'язана перейти на українську мову.

Майже за місяць мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав понад 600 скарг і звернень українців, які стосуються нової норми мовного закону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: