Мовний закон: Мінкульт підтримує відтермінування штрафів на півтора року

Читать на русском
Міністерство культури підтримує відтермінування штрафів на півтора року за порушення закону про мову. За цей час, вважають в Мінкульті, потрібно провести безкоштовні уроки з вивчення мови.
фото Мінкультури

Міністерство культури підтримує відтермінування штрафів на півтора року за порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це заявив глава Мінкульту Олександр Ткаченко на всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм» в середу, 10 березня.

Обслуговування українською: кого стосується, хто контролюватиме та за що штрафуватимутьШтрафуватимуть після повторного порушення протягом року. Максимальне стягнення – 6800 гривень.

Він уточнив, що вже напрацьовані відповідні поправки до закону.

«В одному випадку мова йде про поправки Бужанського, які скасовують штрафи в цілому. Є поправки Кравчук, Потураєва і Корнієнка, які відкладають впровадження штрафів на півтора року до моменту введення всіх інших штрафів. Ми підтримуємо другий варіант», - сказав Ткаченко.

На думку глави Мінкульту, за цей період можна буде провести кампанію з вивчення української мови, а саме - організувати проведення безкоштовних курсів у всіх регіонах, чого не було раніше.

«Якщо ми говоримо про те, що ми спочатку ставимо необхідність виписування штрафів якійсь літній жінці з Одеси чи Харкова, тому що вона в своєму магазині не може говорити українською мовою, то я вважаю, що таким чином ми не переконаємо більшість населення, яке не володіє у достатній мірі українською мовою, в тому, що її необхідно вчити», - додав Ткаченко.

Нагадаємо, мовний омбудсмен Тарас Кремінь продовжує отримувати скарги, які стосуються порушення статті мовного закону про обслуговування українською.

Раніше Ткаченко вже заявляв про необхідність почекати зі штрафами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: