Україна очікує перемогу в апеляції у справі «скіфського золота» – Мін'юст

Читать на русском
Україна розраховує виграти апеляцію в суді у справі скіфського золота. Слухання почалося сьогодні, 22 квітня.
Ганна Тищенкоukrinform.ua

Юридичні аргументи України в Апеляційному суді Амстердама у справі про приналежність колекції «скіфського золота» будуть сильними і переконливими.

Про це заявила директорка департаменту міжнародних суперечок Міністерства юстиції Анна Тищенко в коментарі «Укрінформ» у четвер, 22 квітня.

«Скіфське золото» повернуть УкраїніОкружний суд Амстердама виніс вердикт, згідно з яким колекція експонатів із музеїв окупованого Криму, відомих під загальною назвою «скіфське золото», буде повернута на територію України.

«Питання, які будуть предметом сьогоднішнього розгляду, в основному вже були детально обговорені як під час слухання суду першої інстанції, так і під час слухань в апеляційному суді. Звичайно, суд є незалежним і з упевненістю передбачити його рішення поки неможливо. Однак юридичні аргументи української сторони в суді - переконливі і сильні. Ми очікуємо перемогу», - сказала вона.

При цьому Тищенко зазначила, що про дату винесення рішення суду зазвичай повідомляють наприкінці слухань. Відповідно до закону цей термін становить до 6 тижнів.

Нагадаємо, 22 квітня у Нідерландах відновили розгляд апеляції у справі про «скіфське золото». Справу було призупинено у жовтні 2020 року до вирішення питання щодо відводу судді.

За інформацією Мін'юсту, суддя Апеляційного суду Амстердама протягом декількох років здійснював представництво інтересів російської компанії «Промнефтьстрой» у справі проти ВАТ «НК«ЮКОС2», тобто фактично захищав інтереси РФ.

Колекцію скіфського золота привезли до музею в Амстердамі на виставку «Крим: золото і таємниці Чорного моря» ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні повернути до України. Рішення було прийнято на основі конвенції ЮНЕСКО.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення.

«Скіфське золото», поки триває суд, зберігається у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: