Суд Амстердама у червні винесе рішення щодо апеляції в справі про скіфське золото

Читать на русском
Cуд Амстердама у червні планує оголосити рішення у справі щодо повернення Україні скіфського золота, що експонувалося 5 років тому в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв.
Ілюстративне фото.

Апеляційний суд Амстердама у червні планує оголосити рішення у справі щодо повернення Україні скіфського золота, що експонувалося 5 років тому в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв.

Про це повідомляє повідомила у Facebook перший заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, яка перебуває сьогодні на розгляді апеляції.

Росія не судитиметься за «скіфське золото»Міністерство культури Російської Федерації не судитиметься з голландськими музеями за колекцію скіфського золота.

«Рішення буде 11.06.2019», - написала Джапарова.

Вона повідомила, що представників кримських музеїв цього разу не має в суді. Їх представляє одна з кращих юридичних компаній у Нідерландах, яка вела більшість справ пов’язаних із Росією.

«Їхній захист наполягає на тому, що це майнове питання між музеями - Музеєм Апларда Пірсона та 4 кримськими музеями, а не політичне. Мовляв, був договір між музеями - цінності привезли з Криму та мають бути повернуті в Крим», - написала вона.

Водночас заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов повідомив, що 11 червня визначене як орієнтовна дата винесення рішення у справі.

Нагадаємо, 14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні скіфське золото, яке на час анексії Криму знаходилося на експозиції в голландському музеї.

Судді вирішили, що золото залишиться у музеї Пірсона ще протягом трьох місяців – часу, відведеного на апеляцію. Ще до вердикту обидві сторони заявляли про наміри оскаржити рішення, якщо воно буде не на їх користь.

Суд також постановив, що Україна має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

У січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення суду Амстердама.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: