У Мін'юсті прокоментували рішення суду щодо скіфського золота

Читать на русском
Для вирішення питання про повернення скіфського золота має застосовуватися українське законодавство.

Міністр юстиції Павло Петренко прокоментував рішення Апеляційного суду Амстердама про відкладення остаточного рішення у справі про «скіфське золоте».

Про це повідомляє прес-служба міністерства, пише «Слово і Діло».

За словами Петренка, своїм рішенням суд визнав недієвими положення ЮНЕСКО про боротьбу з незаконним ввезенням, вивезенням і передачею права власності на культурні цінності, яких дотримується Україна.

Він додав, що для вирішення питання про повернення скіфського золота має застосовуватися українське законодавство.

«Кримські музеї фактично здійснювали тільки оперативне управління цінностями Музейного фонду України. А отже - не мають права розпоряджатися цими музейними предметами і претендувати на них», - підкреслив міністр.

Раніше повідомлялося, що Апеляційний суд Амстердама відклав ухвалення остаточного рішення у справі про «скіфське золото».

Нагадаємо, 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама присудив експонати кримських музеїв повернути в Україну. Рішення було прийняте на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Але 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав апеляцію від представників кримських музеїв на рішення суду щодо «скіфського золота». Розгляд апеляції розпочався 11 березня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: