Іран відмовився повертатися до ядерної угоди без скасування санкцій США

Читать на русском
Тегеран не має наміру повертатися до своїх зобов’язань щодо ядерної угоди 2015 року до того, як США повністю скасують санкції.
Фото з відкритих джерел

Тегеран не має наміру повертатися до своїх зобов’язань щодо ядерної угоди 2015 року до того, як США повністю скасують санкції.

Про це заявив верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї повідомляє Reuters.

Ірландський лідер розповів, що поки запевнення США не викликають довіри у Тегерана.

«Ми довіряли Америці за часів Обами і виконали взяті на себе зобов’язання. Але вони їх не виконали. На папері американці заявили, що санкції буде скасовано, але на практиці не зняли санкцій. Їхні обіцянки не викликають у нас довіри», — підкреслив Хаменеї.

Зауважимо, у лютому цього року Іран почав офіційно не допускати міжнародних інспекторів на свої ядерні об’єкти. Таким чином, вони намагаються вплинути на США.

Однак Джо Байден відхилив заклик Ірану зробити перший крок для повернення до ядерної угоди та зажадав від нього припинити збагачення урану.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китай, Францію, Німеччину, Росію і Великобританію про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, за яких США піде на відновлення ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: