$5 млн хабаря від Злочевського: у НАБУ прокоментували рішення Верховного суду

Читать на русском
У Національному бюро прокоментували рішення Верховного суду, яким змінили підсудність за скаргою антикорупційного прокурора на рішення столичного райсуду.

Національне антикорупційне бюро стурбоване рішенням Верховного суду, яким той передав до Київського апеляційного суду скаргу на ухвалу про зобов'язання забрати від НАБУ справу про 5 млн доларів хабаря керівникам антикорупційних органів.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Верховний суд вирішив, що долю справи про спробу підкупу керівників НАБУ та САП за 5 млн доларів має вирішити не Вищий антикорупційний суд, а Київський апеляційний. Національне бюро вважає, що таке рішення ВС фактично легітимізує порушення КПК України, де чітко обумовлена виключна підслідність та підсудність у кримінальних провадженнях НАБУ та САП», – йдеться у заяві відомства.

У НАБУ додали, що такий підхід Верховного суду може завадити справедливому правосуддю стосовно підозрюваних. Однак у бюро повідомили, що раніше ВС сім разів розглядав аналогічні скарги і вважав, що питанням підсудності в справах НАБУ і САП має опікуватися апеляційна палата ВАКС у складі п'ятьох суддів.

«Натомість судове рішення, аналогічне ухваленому 26 березня, було винесене ВС лише раз: у кримінальному провадженні за підозрою суддів Окружного адміністративного суду міста Києва. Ситуація, що склалася, викликає стурбованість, адже йдеться про розслідування злочинів, вчинених за участі топ-посадовців. Будь-які рішення, ухвалені в непрозорий, суперечливий спосіб, будуть сприйматися суспільством як спроба захисту можновладців, що, своєю чергою, може негативно вплинути на репутацію судової системи», – підкреслюють у НАБУ.

Як відомо, Печерський районний суд міста Києва зобов'язав забрати з НАБУ справу про $5 млн хабара керівникам антикорупційних органів і передати провадження іншому органу. Не погоджуючись з таким рішенням, прокурор САП оскаржив його до апеляційної палати ВАКС. Але адвокат одного з підозрюваних подав клопотання до Верховного суду про передачу цієї скарги САП до Київського апеляційного суду і ВС це задовольнив.

Нещодавно з'ясувалося, що попри подачу скарги на рішення Печерського суду до апеляції ВАКС, столичний райсуд так і не передав матеріали АП ВАКС.

Паралельно ОГП намагався оскаржити цю ж ухвалу в Київської апеляційному суді, проте 30 грудня суддя цього суду відмовилася відкривати провадження за скаргою. Наразі ОГП подав касаційну скаргу до Верховного суду.

Нагадаємо, 1 грудня НАБУ та САП завершили досудове розслідування справи щодо $5 млн хабара від Злочевського.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: