Забрати справу Злочевського у НАБУ: ОГП програв апеляцію

Читать на русском
Столичний апеляційний суд відмовив Офісу генерального прокурора та адвокату підозрюваного у відкритті провадження за їхніми скаргами.

Київський апеляційний суд не відкрив провадження за скаргою Офісу генерального прокурора на рішення суду, яким генпрокурора зобов'язали забрати у Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження про 5 млн доларів неправомірної вигоди керівництву НАБУ і САП.

Таке рішення 30 грудня ухвалила суддя Маргарита Васильєва, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, суддя Печерського районного суду міста Києва Тетяна Ільєва розглянула скаргу адвоката підозрюваного, колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічі і зобов'язала Офіс генпрокурора забрати у НАБУ справу про $5 млн хабара керівництву НАБУ і САП. Вказані гроші передавалися нібито в інтересах колишнього міністра екології Миколи Злочевського за закриття іншої справи, де він є підозрюваним.

Не погоджуючись з рішенням Печерського суду, САП подала скаргу до апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, оскільки їй підсудна вказана справа. На думку прокуратури, Печерський суд не міг розглядати скаргу у межах цієї справи. Розгляд вказаної скарги призначено на 12 січня о 15:30.

Паралельно свої скарги на рішення судді Ільєвої подали ОГП і адвокат Кічі, попри ухвалення рішення на його користь. Однак суддя Київського апеляційного суду Васильєва відмовилася відкривати провадження за скаргою, оскільки рішення Печерського суду не підлягає оскарженню. На це рішення також подана скарга до Касаційного кримінального суду. Суддя-доповідач – Ігор Іваненко.

Нагадаємо, 1 грудня НАБУ та САП завершили досудове розслідування справи щодо $5 млн хабара від Злочевського.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його викликали на допит, а через неявку оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: