У НСЖУ розповіли про напади на журналістів з початку року

Читать на русском
За перші три місяці 2021 року на журналістів в Україні 21 раз нападали під час роботи. Найбільше нападів було у лютому.
фото з відкритих джерел

За перші три місяці 2021 року на українських журналістів під час роботи нападали більше 20 разів.

Про це заявив глава Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко в понеділок, 19 квітня, на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, всього з початку року зафіксовано вже 21 напад.

У Криму українського журналіста катували струмом – ЗМІВ окупованому Криму затриманого українського позаштатного журналіста «Крим. Реалії» Владислава Єсипенка два дні катували струмом.

«Найбільше інцидентів трапилося у лютому – 14, три випадки задокументовано у січні та чотири – в березні. В основному це інциденти, пов’язані з агресивним перешкоджанням виконанню редакційних завдань працівниками мас-медіа та журналістами-фрілансерами. Обставини окремих атак свідчать про умисний намір помсти за публікацію «незручних» матеріалів», – написав він.

Для прикладу він згадав, як 10 лютого в Одесі агресивно налаштована компанія напала на знімальну групу Сьомого каналу і погрожувала фізичною розправою журналістам, які знімали відеосюжет на ринку Північний про безакцизну продажу сигарет.

Крім того, Томіленко нагадав, як журналістці Ользі Ферар розбили скло автомобіля, засновнику порталу dtp.kiev.ua Владиславу Антонову підпалили авто, а журналісту і активісту Артему Соценку з Донецької області кинули запальну суміш на паркан біля будинку.

Жорстоке побиття журналіста чиновником було зафіксовано у Черкасах, у Києві телеоператора вкусили за руку, в Бердянську - плювали в обличчя, а у Вінниці журналісту зламали палець.

«Фактично за перші три місяці цього року на журналістів атак скоєно на третину більше, ніж у 2020 році», – резюмував Томіленко.

Нагадаємо, у 2020 році було зафіксовано понад 70 нападів на журналістів за рік.

Також повідомлялося, що Мінкультури готує закон про захист діяльності журналістів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: