ВР готова підтримати законопроєкт про реформу КСУ

Читать на русском
Рада 15 квітня підтримала законопроект про конституційну процедуру з урахуванням висновків Венеціанської комісії.
фото з відкритих джерел

Парламент у четвер, 15 квітня, ухвалив за основу доопрацьований законопроєкт про реформу Конституційного суду України. У документі врахували зауваження Венеціанської комісії.

Законопроєкт №4533 в першому читанні підтримали 238 народних депутатів.

Зеленський анонсував «велику судову реформу» у новому роціУ 2021 році Україна розпочне реалізацію глобальної реформи судової системи. Це сприятиме закінченню війни між Офісом президента та деякими суддями Конституційного суду.

«Нами враховані такі зауваження, представлені Венеціанською комісією: по-перше, ми виключили норму про збільшення кількості голосів, необхідних для рішення КСУ. По-друге, за рекомендацією Венеціанської комісії ми допрацювали градацію санкцій стосовно суддів КСУ в рамках дисциплінарного провадження з урахуванням принципу пропорційності», - заявила в Раді народний депутат і заступник голови профільного комітету ВР Ольга Совгиря.

Так, згідно з документом, рішення судді КСУ приймають, як було раніше, десятьма голосами. Також залишається кворум суддів КСУ - 12 присутніх. У попередній редакції пропонувалося приймати рішення двома третинами від складу суду (12 суддів), оскільки це абсолютна більшість.

Законопроєкт також пропонує запровадити прозору процедуру притягнення суддів КСУ до дисциплінарної відповідальності з градацією дисциплінарних стягнень в залежності від тяжкості скоєного суддею правопорушення.

Суд уповноважують нормувати процедуру розгляду питань, які не врегульовані цим законом, однак забороняється прийняття підзаконних актів, які суперечили б документу.

Також вводяться більш гнучкі правила викладу суддями КСУ окремих думок.

Нагадаємо, у березні Венеціанська комісія висловила свої пропозиції щодо доопрацювання даного проєкту закону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: