Викрадення Чауса: комітет Ради викликав на засідання Кулебу та Кондратюка

Читать на русском
Комітет парламенту з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав на наступне засідання міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

Комітет парламенту з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав на наступне засідання міністра закордонних справ Дмитра Кулебу та керівника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка для пояснень щодо викрадення судді Миколи Чауса в Молдові.

Про це повідомив народний депутат з фракції Європейська солідарність Андрій Парубій після засідання комітету.

За його словами, мова йде не стільки про Чауса, як про загрозу зруйнувати співпрацю між Україною і Молдовою, де на останніх президентських виборах перемогла проєвропейська кандидат Майя Санду.

Молдова просила зняти імунітет з українського дипломата через викрадення Чауса – ЗМІМолдавська сторона просила Україну зняти дипломатичний імунітет з військового аташе українського посольства Сергія Сметанюка

«Молдова - це і кордон із Україною. І ми розуміємо, які ризики можуть мати ці дії, коли там проросійські сили матимуть більшість. Проєвропейські сили змогли взяти більшість, перемогла Санду. І зараз цим скандалом, який дуже швидко розгортається, ми можемо підвісити наші двосторонні відносини між Україною і Молдовою - якщо ці факти, які описує преса, незаконні дії українських спецслужб у дружній Молдові мали місце», - підкреслив Парубій.

На його думку, це ляпас українським розвідувальним службам. Тому що вони мають працювати з ворогами України на східному кордоні, а не в дружній Молдові без відповідних на це дозволів.

«Не дивлячись на те, що в молдавському парламенті вже створена слідча комісія, яка розслідуватиме ці речі, маючи на меті дискредитацію україно-молдавських відносин і дискредитацію президента Молдови, ми домовилися, що на наступний комітет буде запрошений і Кондратюк, і Кулеба як міністр закордонних справ ,які з цього приводу повинні дати вичерпні й аргументовані відповіді», - резюмував Парубій.

Нагадаємо, 3 квітня стало відомо, що в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа, якого Інтерпол оголосив у міжнародний розшук за підозрою у хабарництві. Про викрадення заявив адвокат Чауса Юліан Балан. Інформацію підтвердили і в поліції.

У той же день правоохоронні органи Молдови розпочали розслідування.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: