УЗ, митниця, «Нафтогаз»: які збитки виявила Держаудитслужба в 2020 році

Читать на русском

У Державній аудиторській службі повідомили, що за минулий рік під час інспекцій виявили порушень, що призвели до втрати фінансових і матеріальних ресурсів, на 154,4 млрд грн. В результаті аудитів виявили на 27,1 млрд неефективних управлінських дій, що призвели до недоотримання доходів і потенційних порушень. Також відомство в ході моніторингу закупівель виявило порушень законодавства на 148,7 млрд. «Слово і діло» пропонує подивитися, які підприємства і на яку суму завдали збитків державі в 2020 році.

Найбільший збиток державі завдав НАК «Нафтогаз» України – 75,5 млрд грн (а всього порушень було виявлено на 176,2 млрд). Збитки виникли внаслідок порушень у сфері закупівель і капітальних інвестицій без фінплану, заниження дивідендів через нарахування резерву сумнівних боргів і заниження доходів і дивідендів за 2018 рік шляхом непідписання актів реалізації газу в 2016-2018 роках.

«Укрзалізниця» і 24 її філії завдали Україні 372 млн грн збитків (всього порушень знайшли на 11,8 млрд). Причинами таких збитків стало те, що компанія не вжила заходів щодо стягнення з постачальників штрафних санкцій за недопостачання дизпального, філія «Центр забезпечення виробництва» безпідставно повернула постачальникам дизпаливо. Крім того, у приватних суб'єктів господарювання було закуплено дизельне пальне за завищеними цінами.

Збитки від Державної митної служби і 10 територіальних митниць склали 259 млн грн (порушень знайшли на 6 млрд). Збитки виникли через те, що митниці не дотримали термінів зарахування платежів до держбюджету, порушувалося законодавства про використання і зберігання держмайна і майна, отриманого на зберігання і оформлення митними органами. Також серед причин багатомільйонних збитків – завищення витрат на виплату зарплати в частині надбавок і премій.

Контроль держвидатків: які порушення знайшов Держаудит протягом року та скільки грошей витратив на себеПро які збитки та неефективні витрати державних коштів прозвітувала Держаудитслужба у 2020 році та чи вартий результат витрачених зусиль.

«Укртрансгаз» за минулий рік завдав державі збитків на 193 млн грн (всього порушень знайшли на 203 млрд). Підприємство втратило боржників через припинення діяльності контрагентів, було завищення вартості виконаних робіт. Також збитки виникли через неправильні управлінські рішення – це призвело до нарахування штрафних санкцій, сплачених за рішенням судів.

У п'ятірку підприємств, які завдали найбільше збитків державі, увійшло також «Українське Дунайське пароплавство» – 126 млн грн за минулий рік (всього порушень знайшли на 319 млн). Причинами збитків стали втрата державного майна, простій суден без поважних причин, наявність об'єктів незавершеного будівництва, а також витрати, пов'язані з утриманням та обслуговуванням інфраструктурних об'єктів, залучених у виробничому процесі.

Збитки від «Південного машинобудівного заводу імені Макарова» в 2020 році склали 102 млн грн, від «Черкасиводоканал» – 73 млн, Державної фіскальної служби – 60 млн, Департаменту будівництва, ЖКГ та містобудування Івано-Франківської ОДА – 56 млн, Департаменту економіки та розвитку Черкаської міськради – 43 млн, ДП «Хлібна база №73» Держрезерву – 30 млн, ДП «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №2» – 23 млн, КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» – 20 млн, Державної податкової служби – 15 млн.

Нагадаємо, раніше ми писали, які порушення знайшов Держаудит протягом 2020 року і скільки грошей витратив на себе.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: