Контроль держвидатків: які порушення знайшов Держаудит протягом року та скільки грошей витратив на себе

Читать на русском

Державна аудиторська служба опублікувала результати перевірок використання бюджетних коштів підприємствами та установами різних форм власності. Перевірки проводилися у 2020 році, а от період аудиту стосувався різних років, у деяких випадках довелося «копнути» навіть до 2014 року. «Слово і діло» вирішило розібратися у результатах звіту держаудиторів: скільки державних коштів використали не за призначенням та скільки вдалося повернути до бюджету, а також кого і як покарали.

Основна увага аудиторів стосувалася фінансового контролю: наскільки ефективно, законно, економно та за цільовим призначенням використовувалися та зберігалися державні кошти, а також необоротні та інші активи.

Про які збитки та неефективні витрати державних коштів прозвітувала Держаудитслужба у 2020 році та чи вартий результат витрачених зусиль.
Аудит використання бюджетних коштівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Про які збитки та неефективні витрати державних коштів прозвітувала Держаудитслужба у 2020 році та чи вартий результат витрачених зусиль.
Результати перевірки ДержаудитслужбиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Згідно зі звітом про результати діяльності Державної аудиторської служби за 2020 рік, проведено понад 10,9 тис. заходів державного фінансового контролю (зокрема понад тисяча ревізій та перевірок, майже 9,7 тис. моніторингів закупівель, 207 державних фінансових аудитів) на підприємствах, в установах та організаціях різних форм власності.

На 862 підприємствах, в установах і організаціях встановлено майже 2,8 млрд грн незаконних і не за цільовим призначенням проведених витрат та недостач матеріальних і фінансових ресурсів, у тому числі близько 1,8 млрд грн – за операціями з бюджетними коштами.

Однак, якщо говорити про відшкодування втрачених коштів, то цифри набагато скромніші. Так, через різні порушення державний бюджет втратив 130 млн 895 тис. грн. На рівні місцевих бюджетів збитки становили 184 млн 589 тис. грн. Відшкодовано 9,36 млн у держбюджет та 30,172 млн – у місцеві бюджети.

У звіті йдеться про те, що протягом січня – грудня 2020 року було відшкодовано витрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму майже 1,1 млрд грн. І тут слід зауважити, що така сума виведена, виходячи із перевірок, які стосувалися діяльності різних підприємств за різні періоди. Наприклад, у Національній суспільній телерадіокомпанії виявили порушень на 0,7 млрд грн, з яких 0,2 млрд грн було втрачено і 0,3 млрд – відшкодовано. Перевірка стосувалася діяльності телерадіокомпанії з 1 січня 2014 по 31 грудня 2019 року.

Тобто неможливо підрахувати, на яку загальну суму Держаудитслужба виявила порушень, проводячи перевірки протягом року.

При цьому видатки держави на Держаудитслужбу теж чималі. У 2018 році з бюджету виділено 619,57 млн на відомство. У 2019-му – 663 млн грн. Трохи менше коштів з наших податків пішло на аудиторів у 2020 році – 591,93 млн грн.

Щодо покарання винних, то за результатами проведених ревізій за порушення бюджетного законодавства у 23 випадках призупинено бюджетні асигнування, у 293 – зупинено операції з бюджетними коштами та 33 розпорядникам бюджетних коштів зменшено бюджетні призначення/асигнування на загальну суму понад 11,7 млн гривень.

Правоохоронцям передано 678 матеріалів ревізій та перевірок, за якими розпочато 334 досудових розслідування. До кримінальних проваджень долучено 258 матеріалів заходів контролю органів Держаудитслужби, складено 4 протоколи про вчинення корупційного діяння та вжито 26 інших заходів реагування.

Держаудитслужба передала до суду 22 позови щодо відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму понад 17,7 млн грн та ініціювала 187 цивільних позовів до прокуратури та іншим державним органом.

За порушення фінансової дисципліни, бюджетного законодавства, законодавства про закупівлі оштрафували понад 1,9 тис. посадових осіб на суму майже 1,7 млн гривень.

До дисциплінарної відповідальності у звітному періоді притягнуто 276 посадових осіб (з яких 19 – звільнено), до матеріальної – 343 особи.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що в Україні проведуть повний аудит тарифів на газ та опалення у Києві та областях.

Також раніше ми розбиралися, що показали перші результати державного аудиту використання коштів на боротьбу з COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: