Незаконне видобування бурштину: скільки перевірок здійснила Держекоінспекція упродовж року

Читать на русском

Упродовж 2020 року Державна екологічна інспекція провела лише чотири перевірки щодо незаконного видобування бурштину: по дві у Житомирській та Рівненській областях. Де провели рейди та наскільки ефективними вони були, проаналізувало «Слово і діло».

Скільки перевірок Держекоінспекція зробила за 2020 рік, щоби виявити незаконний видобуток бурштину  - на інфографіці Слово і діло.
Незаконний видобуток бурштинуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У селі Замисловичі, що на Житомирщині, ТОВ «Райт Солюшн» видобувало бурштин, хоча дозвіл у них був тільки на користування надрами для генеалогічного вивчення. В результаті перевірки інспектори вилучили технічні засоби видобутку, документи підприємства та сам бурштин.

А от у селі Білки правоохоронці відкрили кримінальне провадження, аби встановити законність використання земель сільськогосподарського призначення для видобування коштовного каміння. У копачів також вилучили усі технічні засоби.

У 2020 році інспектори також провели рейди на території Дубровицького району Рівненської області. Там виявили два факти незаконного видобування. Біля села Крупове вночі 20 травня на землях, що перебувають у приватній власності громадян, бурштин видобували за допомогою несертифікованого обладнання.

У яких областях України і скільки нелегально видобули піску в 2020 роціНайбільше збитків державі в 2020 році завдав нелегальний видобуток піску в Харківській області – 612,3 млн грн.

Таким чином внаслідок самовільного користування надрами правопорушники заподіяли шкоду державі та власникам земельних ділянок. Площа пошкоджених сільськогосподарських угідь становить 0,7 га.

Таку ж проблему виявили і в селі Осова, але там площа пошкоджених земель становить 1,2 га, з них земель водного фонду - 0,1 га. Порушників затримали, а обладнання видобутку вилучили. Натепер матеріали справи щодо обох випадків скерували до правоохоронних органів.

Перевірки фактів незаконного видобування бурштину на території Волинської області у 2020 році не проводились.

Нагадаємо, у грудні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, що регулює видобуток бурштину в Україні. Крім кримінальної відповідальності за незаконне видобування, документ передбачає і видачу дозволів на користування надрами на певних земельних ділянках.

Раніше аналітики «Слово і діло» досліджували, де та скільки піску незаконно видобули упродовж минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: