У яких областях України і скільки нелегально видобули піску в 2020 році

Читать на русском

Уже не перший рік ООН попереджає про те, що світові загрожує дефіцит піску. Щорічно його споживання перевищує 40-50 млрд тонн – під час будівництва, виготовлення скла і цементу тощо. Це призвело до того, що останні десятиліття темпи видобування піску перевищили природні темпи його утворення. В Україні, як і в багатьох інших країнах, процвітає нелегальне видобування, що призводить не тільки до економічних збитків, але й до несприятливих екологічних наслідків. «Слово і діло» пропонує подивитися, в яких областях України і скільки нелегально видобули піску в 2020 році.

За даними Державної екоінспекції, наданими на запит «Слово і діло», найбільше фактів нелегального видобутку піску торік виявили в Луганській області. Обсяги самовільного видобування склали 4,2 тисячі кубометрів, а сума збитків державі склала 5,1 млн грн.

Найбільше збитків державі завдав нелегальний видобуток піску в Харківській області – 612,3 млн грн. При цьому майже всю цю суму збитків завдало одне фермерське господарство – «Черкашин» – яке й займалося незаконним видобуванням. У Волинській області в 2020 році виявили 22 факти незаконного видобутку, це 80,2 млн грн збитків.

37,7 млн грн склала сума збитків від нелегального видобування піску в Рівненській області. Загальна площа видобутого піску склала 49,5 тисяч кубометрів. Від нелегального видобутку в Житомирській області держава втратила 26,1 млн грн (8 фактів незаконного видобутку, 32,9 тисячі кубометрів), 18 млн – від незаконного видобутку піску в Хмельницькій області (2 факти, 21 тисяча кубометрів).

Нагадаємо, в листопаді Верховна рада підтримала в першому читанні законопроєкт «Про посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин».

Раніше ми писали, як змінювалися обсяги видобування газу в Україні за роки незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: