В Україні з 1 травня можуть ввести високу річну ціну на газ – експерт

Читать на русском
Занадто висока оптова ціна на газ на ринку зумовить високі ціни, пропоновані постачальниками в рамках річного тарифу на блакитне паливо.
Ілюстративне фото24 канал

В Україні з 1 травня постачальники повинні запропонувати населенню річний тариф на газ. Проблема в тому, що цей тариф, швидше за все, виявиться навіть вище 8 грн за кубометр, оскільки газ досі коштує на оптовому ринку досить дорого.

Про це написав експерт «Української енергетичної асоціації» Валентин Землянський на сторінці Асоціації в Facebook.

В Україні проведуть експеримент з опалення житла сумішшю природного газу та воднюПрактичний експеримент з опалення будинків розпочнеться у 2023 році та триватиме до 2025 року. Зараз йде підготовка до експерименту

«Такий очікуваний «низький сезон» на газовому ринку обіцяє бути не таким вже й низьким. Традиційно на європейському (а тепер уже й українському) ринках ціна на газ знижується після закінчення опалювального сезону. Поки ж поточні тренди на біржах і прогнози аналітиків говорять про збереження на досить високому рівні цін на газ у квітні-вересні поточного року», - написав експерт.

Що стосується цін на оптовому ринку, каже Землянський, останнім часом вони коливаються від 7300 до 7900 грн за тис. куб. м, березневі ціни - 7500-7900 грн за тис. куб. м.

«На тлі досить високих цін з високою часткою ймовірності можна прогнозувати, що ціна річного контракту на газ, на який українці повинні перейти з 1 травня, як і ціна квітня, буде перебувати на рівні 8 і більше гривень за кубометр», - зазначив він.

До того ж експерт вказує на високий ризик політизації питання про ціну на газ внаслідок декількох факторів; по-перше, ціновий діапазон перевищить рамки урядової ціни в 6,99 грн за кубометр, по-друге - великі борги населення за газ та опалення, які станом на лютий 2021 року склали понад 80 млрд грн.

Нагадаємо, Національна комісія, що регулює сфери енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 5 березня за результатами проведеного засідання схвалила введення в Україні річного тарифу на газ для постачальників «блакитного палива» населенню.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: