Хто має платити за встановлення газових лічильників для споживачів газу

Читать на русском
Вважається, що тариф на розподіл газу вже охоплює витрати облгазу на установку лічильників
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Верховна Рада відклала крайній термін встановлення газових лічильників для населення. Тепер він визначений 1 січня 2023 року, тобто, час на установку приладу є. Однак залишається не до кінця зрозумілим, хто ж повинен оплатити лічильники-споживачі або облгази.

Про це повідомляє «Обозреватель».

Вважається, що тариф на розподіл газу вже охоплює витрати облгазу на установку лічильників. У 2020 році на ці цілі повинно було йти 4,5 грн з кожних 100 гривень, які сплачувалися за доставку газу. Відповідно, оплачувати установку лічильників повинні саме облгази.

З 2016 року облгази зібрали з населення грошей на 1 млн лічильників. Однак скільки з них встановлено насправді - теж не зрозуміло.

«Витрати на встановлення індивідуальних лічильників природного газу для населення, що проживає у квартирах і приватних будинках, в яких це паливо використовується тільки для приготування їжі, передбачаються структурами тарифів на послуги розподілу природного газу починаючи з 2016 року», — розповів виданню нардеп Сергій Шахов.

При цьому лічильник дозволяє економити. Споживачі без лічильників платять за усередненою нормою. А тих, хто відмовляється від установки лічильника, можуть перевести на граничні норми, які в кілька разів вище. Платити доведеться, навіть якщо витрата нижче норми.

Нагадаємо, 5 березня в Україні продовжили кінцеві терміни встановлення лічильників споживачам природного газу до 1 січня 2023 року. Відповідний законопроєкт прийняла Верховна Рада України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: