НАБУ втретє намагалося пришвидшити передачу до суду справи сина Березкіна

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив детективу та прокурору у задоволенні клопотання про встановлення захисту строку для ознайомлення з матеріалами слідства.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд втретє відмовився обмежувати сину колишнього народного депутата Станіслава Березкіна Максиму, дочці Вікторії та ще десятьом підозрюваним, а також їхнім адвокатам строк на ознайомлення з розслідуванням Національного антикорупційного бюро.

Таке рішення 12 березня ухвалив слідчий суддя ВАКС Сергій Мойсак, повідомляє «Слово і діло».

13 грудня 2019 року НАБУ і САП завершили слідство у справі Березкіна. Того ж місяця детектив відкрив захисту матеріали слідства. Загалом, за словами детектива, матеріали розслідування складають 376 томів, проте 179 з них є копіями перших 179 томів цієї справи. Тобто без дублювання загалом матеріали слідства складають 197 томів, а також речові докази. Також прокурор САП відновлював слідство для того, щоб закрити справу стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю. Пізніше стороні захисту повторно відкрили матеріали.

Детектив просив суд обмежити строки на ознайомлення, оскільки сторона захисту зволікає з процедурою. Втім, вивчивши клопотання, суддя відмовив. У мотивувальній частині Мойсак вказав, що він не може встановити дату та час повідомлення про відкриття матеріалів слідства підозрюваному ексголові правління «Креатив Груп» Юрію Давидову. З огляду на вказане, слідчий суддя вважає, що стороною обвинувачення не доведено про виконання покладеного на них обов`язку передбаченого ст. 290 КПК України відносно підозрюваного.

Крім того, суддя вказав, що підозрюваним нібито не надали на ознайомлення 128 том матеріалів слідства. До того ж, справа має значну кількість відео-, аудіозаписів, що зафіксовані на цифрових носіях інформації, дослідження яких може зайняти багато часу.

Нещодавно САП закрила дві справи стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю. Як відомо, за версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, Березкін вніс 15 млн грн застави. В результаті чого на нього поклали низку обов'язків. У грудні суд продовжив їх дію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: