Підсумки роботи ВР: депутати за тиждень ухвалили 5 законопроєктів

Читать на русском

Робота Верховної ради цього тижня була заблокована тисячами поправок до законопроєкту про внесення змін до Земельного кодексу. За вівторок-п'ятницю депутати пройшли 1 тисячу 46 поправок із 3 тисяч 218. Щоб хоч якось просуватися за планом законодавчої діяльності, сьогодні парламент провів два позачергових засідання, і не виключено, що в найближчі тижні повернеться до такого формату роботи. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки рішень Раді вдалося ухвалити за тиждень.

За тиждень Верховна рада проголосувала 4 постанови. У вівторок депутати доповнили порядок денний декількома законопроєктами, а також прийняли постанову про включення до порядку денного законопроєкту про новий порядок призначення директора НАБУ і Держбюро розслідувань і направлення його до Конституційного суду України.

Сьогодні, 19 березня, Рада змінила свій графік роботи: через посилення карантину у Києві нардепи скасували пленарний тиждень з 30 березня до 2 квітня. Водночас в «Слузі народу» не виключили, що Рада проведе кілька позачергових сесій.

Крім того, за тиждень парламент ухвалив 3 законопроєкти за основу і 2 в цілому. У другому читанні проголосував проєкт №5247 щодо державної реєстрації вакцини або інших імунобіологічних препаратів під зобов'язання.

Закон потрібен для того, щоб Україна могла отримати вакцину від коронавірусу в рамках ініціативи COVAX. Документ передбачає звільнення від відповідальності виробника і/або власника реєстраційного посвідчення, медичних працівників за будь-яку шкоду, викликану застосуванням вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики COVID-19.

Також у другому читанні був ухвалений закон №4241 щодо захисту боржників під час врегулювання простроченої заборгованості. Закон передбачає створення Реєстру колекторських компаній НБУ. Про залучення колекторської компанії банки будуть зобов'язані повідомляти позичальникам.

Для колекторів встановлять вимоги до етичної поведінки та правил спілкування з боржниками. Зокрема, не можна буде телефонувати з 20:00 до 8:00 і частіше, ніж двічі на день; приховувати свій номер телефону; повідомляти третім особам про борг, вимагати погашення боргу від родичів; загрожувати і шантажувати боржників. За порушення передбачений штраф.

Відзначимо, що на повторне друге читання був відправлений законопроєкт про скасування переходу на літній і зимовий час.

Результати роботи парламенту за попередній тиждень можна подивитися на нашій інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» підрахувало, скільки один українець витратить на утримання Верховної ради в 2021 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: