Ексначальнику поліції в Одеській області продовжили обов'язки

Читать на русском
В антикорупційному суді розглянули і задовольнили клопотання про продовження строку дії процесуальних обов'язків.
Дмитро Головінфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 10 травня строк обов'язків колишнього начальника Головного управління Національної поліції України в Одеській області Дмитра Головіна та бізнесмена Олександра Чудакова, яких НАБУ і САП підозрюють у заволодінні цигарками.

Такі рішення 11 березня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив їх продовжити ще на два місяці. Вивчивши клопотання, суддя їх задовольнив. Так, він продовжив дію таких обов'язків Головіна і Чудакова: прибувати за першою вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у кримінальному провадженні, із визначеними в ухвалі слідчого судді особами, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи і відкрили матеріали слідства стороні захисту.

Нагадаємо, Гейка та Головіна підозрюють у заволодінні цигарками. За версією слідства, слідчі Генеральної прокуратури у листопаді 2017 року провели обшук на території Одеського морського торговельного порту в 7 контейнерах, де зберігалися 3,6 млн пачок цигарок для подальшого транзиту. В ході обшуки були вилучені всі пачки цигарок і були передані на зберігання на склад в Одесі. Таким чином цигарки потрапили в Україну без розмитнення.

Згідно із попереднім планом, ці сигарети мали «знищити» на підставі рішення слідчого судді, склавши фіктивний акт знищення, а самі сигарети можна було продавати в України через мережу інтернет або переправити їх до Європи. Проте влітку 2018 року Генпрокуратурою було ухвалено рішення про передачу цієї справи до одеської поліції, проте саме провадження передали не Слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області, а до Главку.

Як стверджували прокурори, надалі колишній керівництвом ГУ НП в Одеській області Дмитром Головіним та Гейком був розроблений новий план заволодіння цими цигарками. Так, вони вступили в змову з місцевим бізнесменом Олександром Чудаковим та іншими невстановленими особами. Згідно із планом, ці сигарети мали передати на зберігання до складу однієї з фірм, яку контролює Чудаков. Таким підприємством стало ТОВ «Агат-2016», де керівником був Валерій Капітанчук, який наразі переховується від правоохоронців за кордоном, але йому заочно повідомлено про підозру. Нещодавно ВАКС дозволив заочне слідство стосовно Капітанчука.

З цим підприємством заступник Головіна підписав договір зберігання речдоків, а сам екс-начальник поліції наказав своїм підлеглим, а саме слідчим СУ НП в Одеській області перевести ці цигарки на склади Чудакова, які за договорами були фірми «Агат-2016». Пізніше Головін нібито дав слідчим номер бізнесмена Чудакова і сказав, що він працівник Служби безпеки України і проконтролює перевезення товару. Вже у вересні 2018 року сигарети зникли зі складу фірми. Частину продавали через інтернет, а іншу – вивезли до Європи.

Пізніше, за словами прокурорів, у фірми «Агат-2016» змінився власник, яким за 100 доларів став Геннадій Прохоров, хоча за документами купівля вартувала 1,5 млн грн. За даними слідства, ця схема завдала збитків власникам цигарок на 13,46 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: